Hoppa till huvudinnehåll

Haavisto: Beslut om att häva vissa reserestriktioner förmodligen på torsdag

Resenärer med kappsäckar går på Helsingfors-Vanda flygplats. I mitten syns avgående flyg på en tavla.
Liv och rörelse på flygplatsen i Vanda, det kan snart bli verklighet igen. Resenärer med kappsäckar går på Helsingfors-Vanda flygplats. I mitten syns avgående flyg på en tavla. Bild: Yle/Laura Hyyti Helsingfors-Vanda flygplats,turism,Resa

Regeringen planerar hur det ska gå till när Finland tar sig ur coronakrisen och en del av det är att låta finländarna resa igen. Beslut om reserestriktionerna är att vänta senare den här veckan, avslöjar utrikesminister Pekka Haavisto.

Den här veckan ska regeringen diskutera frågan om att häva åtminstone en del av de reserestriktioner som råder.

När regeringen lämnade Ständerhuset i Helsingfors efter sitt möte på tisdag eftermiddag kunde utrikesminister Pekka Haavisto (Grön) ge lite närmare information om när ett beslut är att vänta.

– Just nu ser det ut som om det blir på torsdag. Jag ska ännu ringa ett samtal till Estlands utrikesminister Urmas Reinsalu, de är naturligtvis också intresserade av att få veta Finlands tidtabell. Men det ser ut som om saken kan vara klar på torsdag.

Viktigt beslut för turistbranschen och semesterfirare

Inrikesminister Maria Ohisalo (Grön) säger att det har förekommit diskussioner mellan EU-länderna om när de inre och yttre gränserna kan öppnas.

EU-kommissionen har presenterat en tidtabell om de yttre gränserna, men medlemsländerna har varit kritiskt inställda till planen.

– För Finlands del öppnar vi inte alla gränser på en gång, utan det kommer att ske stegvis, säger Ohisalo.

Inrikesministern kompar utrikesministern i fråga om att beslut kan fattas den här veckan.

– Det är viktigt att människor kan planera sina semestrar och att turistbranschen kan börja blicka framåt, så regeringen måste komma med tydliga beslut den här veckan, säger Ohisalo.