Hoppa till huvudinnehåll

Hangö glömde bjuda in allmänheten - fullmäktige beslutar om Hangöbyskolorna först om en vecka

En klubba i mörkret.
Inga slag med fullmäktigeklubban i Hangö i kväll. En klubba i mörkret. Bild: Yle Beslutsfattande,politiskt beslutsfattande,Skum,klubba

På tisdag kväll (9.6) skulle lokalpolitikerna i Hangö slå sig ner framför datorn för att behandla det som fanns på fullmäktiges agenda. Nu får de ändå nöja sig med andra kvällssysslor eftersom en miss i kallelsen gör att mötet måste skjutas upp.

På grund av pandemiläget är det på många håll elektroniska möten som har gällt hela våren och delvis gäller fortfarande. Så är det också inom det kommunala beslutsfattandet.

Det finns klara bestämmelser i Hangö stads förvaltningsstadga för hur man kallar till elektroniska möten.

Enligt stadgan ska det i kallelsen framkomma att det är frågan om ett elektroniskt möte. Dessutom ska kallelsen innehålla den webbadress och den plats där allmänheten kan följa mötet.

Men i kallelsen till kvällens fullmäktigemöte i Hangö nämndes ingen webbadress eller plats.

Hangö stadsfullmäktiges ordförande Jouko Kavander (SDP) har därför beslutat att inhibera mötet på rekommendation av kanslichef Lasse Tallqvist.

Staden uppger att man inhiberar mötet för att se till att det inte uppstår eventuella formella fel i de beslut som fullmäktige skulle ha fattat i kväll.

Mötet skulle ha ordnats i kväll (9.6) men nu skjuts mötet fram till den 16 juni. I den nya kallelsen ska både webbadress och plats för allmänheten finnas med.

På mötet skulle man bland annat behandla eventuella skolstängningar. Fullmäktige kommer också att behandla markanvändningsavtalet som gäller Fabriksuddens planering.

Artikeln uppdaterades klockan 18.31 med sista meningen om Fabriksudden. Det är inte frågan om att fatta beslut i ärendet om Fabriksuddens stadsplan, fullmäktge informeras om ärendets nuläge och behandlar markanvändningsavtalet.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland