Hoppa till huvudinnehåll

Ingen brist på arbetskraft hos Sibbobonden Christer Lindqvist – trots att färre utländska säsongsarbetare får komma till Finland i år

En man som står i ett jordgubbsland.
Christer Lindqvist kommer ha tillräckligt med arbetskraft i sommar. En man som står i ett jordgubbsland. Bild: Yle/Hedvig Sandell odling,lindqvist gård, sibbo

Sedan inreseförbud trädde i kraft i Finland har många jordbrukare oroat sig över förlorad utländsk säsongsarbetskraft. Förlusten av arbetskraft slår särskilt hårt mot jordgubbsmarknaden.

Vanligtvis brukar 16 000 utländska säsongsarbetare årligen få komma till Finland för att jobba. Till följd av coronakrisen blir den siffran betydligt lägre i år.

Kvoten har höjts i olika omgångar men enligt de senaste planerna ska 9 000 utlänningar få säsongsarbeta i landet.

Enligt lantbruksekonom Tapani Yrjölä, från föreningen Pellervo ekonomisk forskning PTT, kan det här komma att slå speciellt hårt mot jordgubbsmarknaden.

– Eftersom jordgubbar kräver så mycket arbete och det samtidigt råder brist på arbetskraft, tror jag det är den inhemska produkt som kommer påverkas mest av coronakrisen. Jordgubben kan bli dyrare än den varit på många år.

En jordgubbsplanta som slagit ut i blom.
På Lindqvist Gård i Sibbo har de första jordgubbsplantorna slått ut i blom. En jordgubbsplanta som slagit ut i blom. Bild: Yle/Hedvig Sandell jordgubbe

Sibbobonde klarade sig lindrigt undan

En jordgubbsodlare som ändå ser ut att klara sig bra genom den här sommaren är Sibbobon Christer Lindqvist.

– Trots att det blev lite osäkert när gränserna stängde löste sig situationen ändå. Vi fick de utländska arbetare vi hade önskat och fyller sedan på med inhemsk arbetskraft efter hand.

Sex utländska och cirka fyra inhemska anställda kommer Lindqvist Gård att ha i år. Förutom det jobbar också den egna familjen med gårdens jordgubbs- och potatisodlingar.

Hur Lindqvist lyckades få tillräckligt med utländsk arbetskraft har han svårt att ge ett direkt svar på. Hela processen förutsatte ändå ett snabbt agerande av bönderna.

Två personer som jobbar i ett jordgubbsland.
Två ukrainare har redan anlänt till gården. Två personer som jobbar i ett jordgubbsland. Bild: Yle/Hedvig Sandell säsongsarbete,lindqvist gård, sibbo

– Det var snabba ryck där innan påsk. På tisdagskvällen kom ett mejl som vi skulle svara på redan följande morgon. Arbetstagarna skulle ordnas i preferensordning. Arbetsledarställning eller annan särskild yrkeskunskap skulle också anges.

Arbetstagarnas väg till Finland var svårare också i andra avseenden. Den estlänning och de ukrainare som redan kommit till gården behövde först vara två veckor i karantän innan de fick börja arbeta som vanligt.

– Vi köpte mat åt dem färdigt och så fick de hålla sig inne i sitt hus. Efter den första veckan fick de börja göra vissa uppgifter ensamma ute på åkern.

Större inhemskt intresse

Resten av de utländska arbetstagarna är också från Ukraina och Estland. De anländer till gården kring midsommar. Därefter fyller Lindqvist på med inhemsk arbetskraft – och den har det funnits mer av i år än tidigare.

– Det har faktiskt varit bra efterfrågan på arbete här. Många permitterade, arbetslösa och studerande har varit i direktkontakt med mig.

Varför är det då så viktigt med utländsk arbetskraft?

Det har att göra med det långa samarbete gården haft med utlänningarna, berättar Lindqvist.

En gård.
Många permitterade, arbetslösa och studerande har frågat Lindqvist Gård om jobb i sommar. En gård. Bild: Yle/Hedvig Sandell lantbruk,lindqvist gård, sibbo

– Den inhemska arbetskraften är knappast sämre än den utländska. Det är istället frågan om ett mångårigt samarbete med de utländska arbetstagarna. De har utbildat sig, lärt sig jordbrukets regler, ordning, sätt att plocka och dylikt.

Kontraktet med dem ingås också redan på hösten.

Eftersom det är bindande skulle det heller inte ha gått att anställa inhemsk arbetskraft för säkerhets skull och sedan bli kvar med en dubbel arbetsuppsättning och dubbla löneutgifter.

– Då hade nog ett litet torp som det här snabbt gått omkull.

Utländska frukter och grönsaker kan också bli dyrare

Enligt lantbruksekonom Tapani Yrjölä stiger andra finländska jordbruksprodukter och matvaror ändå inte i pris till följd av coronakrisen.

– Totalt har priset nästan inte ändrat alls. Alla enskilda prisändringar är också små.

Till exempel vad gäller spannmål säger Yrjölä att en mindre finländsk skörd i år inte skulle påverka priset.

– Produktionen på den internationella marknaden är kraftig och vi har också stora spannmålslager i Finland.

Priset på utländska frukter och grönsaker kan däremot komma att höjas.

– Det är för att arbetskraftsbristen är ännu större i andra europeiska länder än här.