Hoppa till huvudinnehåll

Klimatångest allt vanligare bland unga - Biosfärakademin ger psykologhjälp

Ett barn håller en jordglob i sina händer
Många unga oroar sig för hur jorden mår. Ett barn håller en jordglob i sina händer Bild: Mostphotos klimat,klimatförändring,jordglob,jordglober,barn

Unga är så oroliga över klimatförändringen att många känner ångest, depression och hopplöshet. I fjol var det många unga som klimatstrejkade och man har krävt åtgärder mot klimatkrisen.

I Svenskfinland startas nu Biosfärakademin, där ungdomar ska få verktyg för att förstå hur klimatförändringen kan komma att förändra vår närmiljö och vad vi kan göra för att förbättra situationen.

- Från att tidigare mest haft verksamhet för barn har vi nu också valt att satsa på ungdomar, eftersom klimatångest har blivit allt vanligare bland de yngre generationerna, säger Skärgårdshavets biosfärområdets koordinator Katja Bonnevier.

I det treåriga projektet planerar man att samarbeta med en psykolog, som ska hjälpa till att hitta verktyg för den del av Biosfärakademin som fokuserar på klimatförändringen. Det kunde exempelvis handla om att blogga eller chatta med ungdomar.

Klimatstrejk i Åbo 2019.
Klimatstrejk i Åbo i april 2019. Klimatstrejk i Åbo 2019. Bild: Yle / Sara Silvennoinen strejker,klimatstrejk i Åbo 2019

- Alla detaljer är inte klara ännu, för vi vill göra det på ungdomarnas villkor. Det är de som vet hur man bäst når de unga, säger kommunikatör Pia Prost vid Skärgårdshavets biosfärområde.

Målet att öka förståelsen för hur vårt klimat mår

Biosfärområdet har redan i flera år byggt upp en undervisningshelhet kring miljöfrågor, hållbarhet, skärgårdskultur och ‑natur, som riktar sig till barn och unga. Målet är att öka förståelsen för hur naturen, Skärgårdshavet och vårt klimat mår, och vad vi med gemensamma krafter kan göra för att uppnå ett hållbart samhälle, säger biosfärområdet i ett pressmeddelande.

Översvämning i Ekenäs.
Hur har det blivit så här? Översvämning i Ekenäs i februari 2020. Översvämning i Ekenäs. Bild: Petteri Bülow / Yle Ekenäs,översvämningar,klimatförändring

Nu lanseras Biosfärakademin, som har fått finansiering från Brita Maria Rehnlunds stiftelse, Svenska kulturfonden och Konstsamfundet. Erika Silventoinen har valts till projektledare.

I sommar kommer Silventoinen att fortsätta utveckla Knattelabbet på Skärgårdscentrum Korpoström. Där kan familjer och barn också denna sommar (22.6 – 16.8) delta i olika uppdrag och bekanta sig med livet över och under vattenytan.

I höst startar sedan den nya verksamheten för unga.

Läs också