Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Permitterade från länder utanför EU får FPA-stöd, Palmeutredningen når sin klimax, Ryssland öppnar upp trots svår coronasituation

Sveriges statsminister Olof Palme 1927-1986
Sveriges statsminister Olof Palme 1927-1986 Bild: Yle / Touko Yrttimaa Olof Palme,Socialdemokraterna (Sverige),mordet på Olof Palme

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes:

Permitterade från länder utanför EU kan få FPA-stöd. FPA drunknar som bäst i ansökningar och en tiondel av alla ansökningar kommer från tredjelandsmedborgare. En av dem som ansökt om stöd är restaurangägaren Roshan Salwathura från Sri Lanka. Han har bott i Finland i 22 år och får för första gången stöd.

Avgående finansminister och partiordförande för Centern, Katri Kulmuni, säger till Yle att hon inte kommer delta i beredningen av regeringsärenden. Hon vill ändå fortsätta leda partiets ministergrupp, vilket en expert ser som problematiskt. Hon vill också vara involverad i ärenden som rör allmänna politiska frågor mellan partierna.

I och med att riksdagens talman Matti Vanhanen tar över Kulmunis uppdrag som finansminister behövs en ny talman. Centerns förslag är att tidigare minister Anu Vehviläinen leder riksdagens arbete.

Utrikes:

En av de mer uppmärksammade mordutredningarna är mordet på Sveriges statsminister Olof Palme. Nu håller den evighetslånga mordgåtan på att nå sin klimax i och med att chefsåklagaren Krister Petersson ska berätta om utredningen. Om ingen åtalas läggs fallet ned. Vi får igenom fallet som plågat utredare i 34 år.

Den ryska regeringen beslöt i går att öppna landets gränser för vissa resenärer. Det här trots att coronaviruset fortfarande härjar i landet. Ryssland har de senaste dagarna börjat öppna upp samhället i rask takt. 8 000 nya fall upptäcks varje dag i landet och 6 000 personer har avlidit i covid-19. Statistiken lider dessutom av stora brister.

Enligt en forskargrupp har begränsningarna i rörlighet under coronapandemin räddat över 3 miljoner liv i Europa. Enligt gruppen har rekommendationer om att undvika kontakt med andra och stängning av restauranger hjälpt. I gruppens utredning ingick elva länder, bland annat Storbritannien, Spanien, Danmark och Italien. Här kan du läsa det senaste om coronaviruset.

Väder

Regnskurar förekommer fortfarande på många håll, längs östgränsen förekommer det under dagens lopp också åskskurar. I landets västligaste del är det soligt.

Det är mellan 18 och 22 grader i väster och öster. Mest svag vind. I Lappland mellan 12 och 19 grader, och svag till måttlig vind som vrider mot nord.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes