Hoppa till huvudinnehåll

Vörå ger över vården till Österbottens välfärdsområde – om kommunen får tillbaka en miljon

Kommunstyrelseordförande Rainer Bystedt i Vörå
Kommunstyrelseordförande Rainer Bystedt i Vörå Bild: Yle/ Marcus Lillkvist bystedt

Vörå går med i Österbottens välfärdsområde. Men bara om kommunen får tillbaka cirka en miljon av det grundkapital man har i sjukvårdsdistriktet. Det beslöt kommunstyrelsen i Vörå efter ett långt möte.

Vörå kommun har i dag ett grundkapital i Vasa sjukvårdsdistrikt som ligger på mer än tre miljoner euro.

Kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige säger ja till att överföra vården till nya Österbottens välfärdsområde - men styrelsen la till ett villkor.

Det handlar om att Vörå kommuns andel av grundkapitalet måste justeras att motsvara folkmängden och /eller andel av användning av tjänsterna innan kommunens verksamheter förs över till samkommunen.

- Och vi får inte mer makt för att vi har ett högre grundkapital. För oss handlar det om 800 000 till en miljon som vi borde få tillbaka, säger styrelseordförande Rainer Bystedt (SFP).

Enligt Bystedt är det oklart varför Vörå kommuns andel av grundkapitalet är så högt.

Men det kan ha att göra med kommunfusioner och att Vörå, Oravais och Maxmos andelar bara slagits ihop utan att någon kontrollerat om kapitalet motsvarar invånarmängden.

Bystedt säger att ingen i kommunstyrelsen i Vörå är riktigt övertygad om det fina i nya välfärdsområdet.

- Jag tror inte på stora mammutorganisationer men man måste kunna kompromissa. Och vad gör vi då alla andra går med, då är vi tvungna att också göra det.

Anser att det finns demokratiunderskott i nya samkommunen

Beslutsfattarna i Vörå kritiserar också att kommunen får så litet inflytande i nya samkommunen.

Vörå ger över 25 miljoner av sin budget till samkommunen och garanteras en plats i dess fullmäktige. Det räcker inte, enligt Bystedt.

- Vårt inflytande är kanske inte lika med noll men vi får litet inflytande. Det är helt klart demokratiunderskott. Ett fåtal tar besluten och det blir ingen lokal förankring i besluten.

Andra nackdelar enligt Bystedt är att närservicen kan bli lidande.

- Och äldreomsorgen hade jag gärna sett att skulle stå utanför samkommunen.

Bystedt säger att Vörå ändå ser en del fördelar med nya välfärdsområdet. Bland annat att det kan bli enklare att rekrytera personal.

- En större arbetsgivare har större muskler och det blir kompetenshöjande i hela organisationen, säger Bystedt.

Korsnäs väntar till hösten

På måndag behandlade också kommunstyrelsen i Korsnäs frågan om Österbottens välfärdsområde. Styrelsen valde att gå in för kommundirektör Christina Båssars förslag och avvakta till hösten med ett beslut om eventuell överföring av social- och hälsovården.

Fullmäktige i Korsnäs tar upp frågan den 15 juni.

Vasa säger ja till välfärdsområdet

I Vasa valde stadsfullmäktige att staden går med i Österbottens välfärdsområde.

Sannfinländarnas Lauri Karppi föreslog under mötet att fullmäktige inte skulle godkänna överföringen av vården. Fullmäktige valde ändå att Vasa fortsätter vara med i beredningen av samkommunen.

- Vasa ser fram emot att tillsammans bygga upp ett starkt välfärdsområde i Österbotten men utmärkt service för invånarna, säger fullmäktigeordförande Joakim Strand (SFP).

Läs också