Hoppa till huvudinnehåll

"De kom med en miljonjakt och använde hamnen och golfbanan utan att betala" - upp till en tredjedel låter bli att betala i gästhamnen

Champagneregattan 2014
På Skifferholmen i Helsingfors är det upp till en tredjedel av gästerna som seglar i väg utan att betala. Champagneregattan 2014 Bild: Niklas Evers champagneregattan 2014

Till och med en tredjedel av gästerna låter bli att betala hamnavgifter, berättar gästhamnsföretagare i Helsingfors. "Det är vanligare bland dem med stora båtar, så det kan inte handla om pengar", säger en företagare. Tusentals euros bortfall årligen kan betyda mycket för en mindre hamn.

- I lördags var det flera som inte betalade. Vi gick och sade åt en kille två gånger, men trots det struntade han blankt i det och for i väg utan att betala, säger Tomi Ståhlberg, vd för Suomen saaristokuljetus, som upprätthåller gästhamnen på Mjölö.

Ståhlberg och hans kolleger har följt med hur många som låter bli att betala, och kommit fram till att de i snitt är en dryg fjärdedel. Det handlar om ett hål på 10 000-15 000 euro i kassan per år.

Oftast är det ägare till stora båtar som låter bli att betala.

- Såklart inte alltid och jag vill inte demonisera dem med stora båtar - men för två veckor sedan hade vi en miljonjakt i hamnen. De använde både hamnen och golfplanen och stack utan att betala. Om man har råd med en båt som kostar en miljon så har man råd med en tio euros hamnavgift, säger Ståhlberg.

Tomi Ståhlberg på Mjölö
Det är ofta de som har en stor båt som låter bli att betala, säger Tomi Ståhlberg, vd för Suomen saaristokuljetus. Tomi Ståhlberg på Mjölö Bild: Yle/Christoffer Kaski Mjölö,tomi ståhlberg

Använder hamnen "bara lite grann"

Läget är det samma på alla hamnar i Helsingfors, säger Seppo Sjöroos, hamnkapten vid Helsingfors segelsällskap HSS hamn på Skifferholmen.

Han säger att mellan en tredjedel och en fjärdedel av de som använder Skifferholmens gästhamn inte betalar.

- Jag vet inte om folk inte vet eller om de inte respekterar att hamnen är privat egendom. Det syns att många försöker bruka våra bryggor "bara lite grann" och låter bli att betala.

På Helsingfors Segelklubbs gästhamn på Drumsö är problemet mindre.

- Varje vecka är det någon som inte betalar. Kanske en tiondel av alla gäster, säger hamnkapten Kari Lehtonen.

Han säger att det dels är hamnens eget fel och att de borde vara tydligare med reglerna.

Jag vill inte heller förstöra folks glädje genom att klaga, men jag skulle inte heller vilja börja skriva ut böter åt folk

- Det typiska fallet är en utländsk båt som kommer hit sent på kvällen och far tidigt på morgonen, fortsätter han.

- En annan kategori är de som låter bli att betala tills någon kommer och säger till, säger Sjöroos på Skifferholmen.

- Kanske de tror att de har rätt att ta fast i en gästhamn utan att betala. Det är ett mysterium, säger Ståhlberg på Mjölö.

Inga nya tvättmaskiner och vattenpostar

Både Lehtonen på Drumsö och Sjöroos på Skifferholmen säger att det handlar om en förlust på några tusen euro årligen.

- Bortfallet påverka inte oss så mycket ekonomiskt. Men vi skulle vilja skaffa en ny brygga för optimistjollarna - den bryggan blir vi utan, säger Sjöroos, som betonar att segelföreningen inte strävar efter att gå på vinst.

- Det är inte en stor summa i förhållande till klubbens storlek. Men vi borde till exempel skaffa en ny industriell tvättmaskin till gästhamnen, det är såna saker som vi inte kan göra på grund av bortfallet, säger Lehtonen.

Ståhlberg på Mjölö säger att de själv byggt hamnen, och att förlusten på 10 000-15 000 euro har rätt stor betydelse för dem.

- Bryggorna till kajen borde repareras, bojarna behöver underhåll, vi vill fixa upp våra vattenpostar och sånt. Vi fixar vad vi kan, men det är ingen guldgruva att driva en sån här hamn.

Vill inte skriva ut böter

Fuskarna orsakar också annat trubbel, säger Sjöroos på Skifferholmen.

- Vi använder en internettjänst där man kan boka en plats på förhand. Ibland kommer människor och lägger sin båt vid en boj som redan är bokad. Inte så roligt för den som bokat den, som kanske kommer till hamnen på natten och är trött.

Björn Axel Sjöblad
På Skifferholmen är det många som låter bli att betala ända till man frågar dem. Björn Axel Sjöblad Bild: Niklas Evers H-båt,segelbåt,HSS,Skifferholmen

HSS har inte möjlighet att vakta platserna.

- Vi är en liten klubb, så vi har ingen som sköter om endast gästhamnen hela tiden. Det har vi inte råd med, säger Sjöroos.

På HSK:s hamn följs avgifterna upp rätt noggrant.

- Jag och tre sommarjobbare kollar vilka båtar som är på vilka platser, och då brukar vi fråga om de betalat, säger Lehtonen.

- Jag vill inte heller förstöra folks glädje genom att klaga, men jag skulle inte heller vilja börja skriva ut böter åt folk, säger Ståhlberg på Mjölö.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen