Hoppa till huvudinnehåll

"Ett sår i folksjälen kan nu läka" - så här tycker svenskarna om Palmeutredningen och Skandiamannen

Efter 34 år läggs Palmeutredningen ner. Den så kallade Skandiamannen Stig Engström utpekas som skyldig..

Åklagarmyndigheten och polisen kom med beskedet på en presskonferensen på onsdagen.

Beskedet har tagits emot med blandade känslor. Många har tagit fasta på att mordgåtan nu nog inte alls har fått sitt tydliga slut eftersom många frågor är öppna. Inga tekniska bevis finns heller.

Vår Nordenkorrespondent Marianne Sundholm talade med svenskar i Stockholm om Palmemordet och utredningen.

- Jag är inte förvånad. Som jag minns det, jag är gammal nog att komma ihåg, så nämndes Stig Engström ju tidigt i medierna, säger Henrik Frölich.

Henrik Frölich iklädd svart skjorta och jeansjacka. Han har gråaktigt hår och skägg.
Henrik Frölich konstaterar att den utpekade nu inte kan försvara sig. Henrik Frölich iklädd svart skjorta och jeansjacka. Han har gråaktigt hår och skägg. Bild: Daniel Ivarsson mordet på Olof Palme

Frölich tror att Palmeutredningen åtminstone formellt nu är död och begraven.

- Palmeutredningen läggs ju ner och det går inte att väcka avtal mot den här personen, jag tror inte att det kan hända mera. Det finns ju en problematik med att peka ut en människa som är avliden för ett mord, en människa som inte kan försvara sig, säger Frölich.

Han tror ändå att konspirationsteorierna kommer att fortsätta blomstra även efter att utredningen har lagts ned.

- Jag tror att många av privatspanarna är lite faktaresistenta, de har kört fast i sina egna spår så jag tror inte att de kommer att ändra åsikt. Men jag tror att många tänker som jag, att det är en person som inte kommer att få en rättegång och då är det inte hundra procent faktabelagt, säger han.

Viktigt att få ett avslut

- Det har ju gått många år, Palme var en så stor person inom svensk politik så det är skönt att man har kommit fram till något efter så många år. Det har ju varit ett nationellt trauma att inte veta vem som sköt Palme, säger Therese Elias-Gomes.

Hon tror att det är viktigt för svenskarna att få ett avslut, men hon är osäker på om folk tror på att Skandiamannen verkligen är mördaren.

Therese Elias-Gomes är klädd i en blåblommig sommarklänning. Hon har glasögon och ser glad ut.
Therese Elias-Gomes beskriver händelsen som ett nationellt trauma. Therese Elias-Gomes är klädd i en blåblommig sommarklänning. Hon har glasögon och ser glad ut. Bild: Daniel Ivarsson mordet på Olof Palme

Utredningen ett kvitto på polisens roll i samhället

- Jag är imponerad av polisens arbete - både tiden som man lagt på detta och magnituden av allt jobb som i dag har rapporterats, säger Olle Jonsson.

Han säger även att han hoppas att det nu går att sätta punkt för Palmemordet och utredningen, inte minst för Olof Palmes familj, som varit i fokus under alla dessa år.

- Jag upplever att alla verkar vara nöjda med att det kommit någon form av förklaring, säger Jonsson.

Olle Jonsson är klädd i svart kavaj och blårutig skjorta. Han ser glad ut.
Olle Jonsson hoppas utredningen nu verkligen är slut och över. Olle Jonsson är klädd i svart kavaj och blårutig skjorta. Han ser glad ut. Bild: Daniel Ivarsson mordet på Olof Palme

Att det blev ett avslut på utredningen nu 34 år senare, anser Jonsson att är ett kvitto på polisens roll i samhället.

- Att man är uthållig och inte ger sig innan man hittar något i det här fallet, som har varit principiellt så viktigt för Sverige. Det visar också att den teknik som vi har nu också kan hjälpa att lösa historiska mord, säger han.

Konspirationsteorierna kommer att fortsätta blomma

- Jag tror nog kanske på den uppgiften, det verkar vara troligt. Men man kan inte vara helt säker, säger Gunilla Norrby.

Hon tror inte att det går att komma fram till så mycket mer än vad polisen redan gjort i utredningen, men inte heller hon tror att konspirationsteorierna helt kommer att försvinna.

- Det är säkert de som har sina funderingar, de kommer knappast att försvinna. Men för mig känns det som ett avslut, säger Norrby.

Gunilla Norrby har en turkos t-skjorta på sig. Hon är brunbränd och har rödaktigt hår.
Gunilla Norrby tror att Skandiamannen är mördaren, men är inte 100 procent säker. Gunilla Norrby har en turkos t-skjorta på sig. Hon är brunbränd och har rödaktigt hår. Bild: Daniel Ivarsson mordet på Olof Palme

Palmemordet har legat och pyrt under ytan i över trettio år och satt sina spår och ett avslut känns viktigt.

- Jag trodde kanske att man hade hittat mordvapnet nu, men det hade man inte. Men det är bra att utredningen gett resultat, absolut.

Läs också