Hoppa till huvudinnehåll

HJK:s Wilma Sjöholm om den tuffa coronavåren: Formen var på väg upp och så kom pausen från ingenstans, det var frustrerande

Wilma Sjöholm står på plan
Wilma Sjöholm gör sin första säsong i HJK Wilma Sjöholm står på plan Bild: Yle/Anki Karhu HJK Helsingfors (kvinnornas laget),wilma sjöholm

Det fnissas, skojas och skämtas igen på Tölö fotbollsstadion. Att det är roligare att träna fotboll med hela laget samlat än på egen hand kan inte bli tydligare än så här. Men det finns också en viss nervositet i luften. Aldrig tidigare har laget varit samlat så här kort tid före säsongsstart.

Det var i vintras som Jakobstadsfostrade Wilma Sjöholm kritade på för HJK. Sjöholm hade spelat två säsonger i Damallsvenskan och letade efter en klubb där hon kunde fortsätta utvecklas. Valet föll på regerande mästarna HJK.

Kontraktet sträcker sig över den här säsongen, men det finns en option för 2021. Att hitta sin plats i det nya laget har varit lätt.

– Jag är ganska social och har lätt för att prata. Men min finska var lite ringrostig i början, säger Sjöholm med ett skratt.

Viktigt att åka hem till familjen

Under vårvintern tränade Sjöholm hårt inför säsongen. Formkurvan pekade uppåt och hon var nöjd med sina framsteg. Men så drog pandemin in över Finland och det blev omöjligt att träna med laget. Flera spelare valde att åka hem, så också Sjöholm.

– Jag var en månad i Jakobstad. Det kändes viktigt att få vara med familjen och vänner i en orolig tid.

Wilkma Sjöholm på träning
Beskedet om ligastarten kom i början av maj. Wilkma Sjöholm på träning Bild: Yle/Anki Karhu HJK Helsingfors (kvinnornas laget),wilma sjöholm

Sjöholm beskriver den ofrivilliga pausen som frustrerande. Formen var på väg uppåt och plötsligt stannade allting. Ovetskapen om hur det blir med säsongen gnagde också.

– Det var länge som vi inte visste om det alls blir några matcher. Men när vi fick datumet (för säsongsstarten reds. anm.) så kändes det bra.

Plötsligt blev det bråttom

Laget har bara tränat några veckor tillsammans. Först i små grupper utan fysisk kontakt och sedan en vecka tillbaka hela laget på en gång. Läget är allt annat än optimalt.

– Visst är det nervöst, säger Sjöholm. Men det är lika för alla.

Maija Saari, assisterande tränare
Maija Saari, mångårig kapten i landslaget, är assisterande tränare i HJK. Maija Saari, assisterande tränare Bild: Yle/Anki Karhu Maija Saari,HJK Helsingfors (kvinnornas laget)

Klubbens assisterande tränare Maija Saari instämmer. Tiden för förberedelser har varit knapp.

– Det är en jätteutmaning att få upp alla till den nivå som krävs för spel i nittio minuter.

Under pausen krävdes det större ansvar av spelarna då tränarna inte kunde vara fysiskt närvarande. Enligt Mimmi Nurmela har det för det mesta gått bra.

– Den största utmaningen för mig har varit att planera min dag, med träning, vila och allt annat, säger den rutinerade försvarsspelaren.

Mimmi Nurmela
Mimmi Nurmela har vunnit fem FM-guld, fyra med PK-35 Vanda och ett med HJK i fjol. Mimmi Nurmela Bild: Yle/Anki Karhu HJK Helsingfors (kvinnornas laget),Mimmi Nurmela

Nurmela säger sig också vara nervös inför starten. Det fysiska spelet sitter i och hon tror inte att närkamperna kommer att bli ett problem, trots att de till en början skulle undvika kontakt på träning.

Hon är mest nervös för allt runt omkring. Redan nu har spelarna en mängd regler de ska följa, för att minska risken för att någon blir sjuk eller smittar de andra i laget.

Några planer på hur målfirandet ska skötas har varken Sjöholm eller Nurmela. Debatten gick ju het i samband med Bundesligastarten.

– Blir det mål gör jag nog något spontant, säger Sjöholm.

Nurmela tänder genast på reporterns idé om en måldans, där hela laget deltar, men på säkerhetsavstånd.

– Jaa, kanske det, säger Nurmela och skrattar. Kanske vi får hitta på något sådant.

Målfarlig Sjöholm siktar högt

Under den drygt två månader långa pausen i väntan på besked om säsongsstarten fick var och en ett individuellt träningsprogram. Laget har haft många videomöten där man har gått igenom taktik och spelmässiga grejer.

Wilma Sjöholm känner att hon vet hur laget ska spela och vad som förväntas av henne, trots att hon är ny i truppen.

– Jag vill utvecklas, få upp självförtroendet och bli en målfarlig spelare som kan hjälpa laget.

Wilkma Sjöholm på träning
Wilma Sjöholm vill etablera sig i HJK. Wilkma Sjöholm på träning Bild: Yle/Anki Karhu HJK Helsingfors (kvinnornas laget),wilma sjöholm

I Djurgårdens damlag blev det inte så överhövan mycket speltid, men däremot gjorde hon väl ifrån sig i klubbens F19-lag och nätade hela tjugotre gånger på elva matcher. På frågan om målsättningen för den här säsongen svarar hon först försiktigt.

– Jag hoppas att vi alla kan sporra varandra, trots att det har varit tunga tider och att vi gör en bra säsong.

– Ska ni fira mästerskapet i slutet av säsongen?

– Det är klart, så blir det nog. Om jag får önska och hoppas.

Så här spelas den första omgången i nationella ligan:

Kl. 14.00 PK-35 Vanda – JyPK
Kl. 15.00 KuPS – TPS
Kl. 16.00 HJK – PK-35 Helsingfors
Kl. 17.00 Åland United – TiPS
Kl. 18.00 FC Honka – Ilves

Nationella ligan spelas som en dubbel serie med 18 matcher där lagen möter varandra två gånger. Enligt matchprogrammet spelas serien klart i början av november, men säsongen kan förlängas om det finns behov.

Läs också