Hoppa till huvudinnehåll

Journalisten som ägnade 12 år åt Palmemordet: "Mordet kunde ha lösts redan 1986"

 Fotokollage av Thomas Pettersson och Olof Palme,
Journalisten och författaren Thomas Pettersson (till vänster) har grävt i och vänt på Palmemordet i tolv år. Fotokollage av Thomas Pettersson och Olof Palme, Bild: Ola Kjelbye, EPA/Tobbe Gustavsson, Henri Salonen Olof Palme

Skandiamannen misstänks för mordet på Olof Palme. Det meddelade åklagarmyndigheten i Sverige på onsdagen. Det här kom inte som en överraskning för journalisten och författaren Thomas Pettersson eftersom Skandiamannen blev utredarnas huvudspår tack vare hans tips.

På onsdag förmiddag meddelade förundersökningsledaren och åklagaren Krister Petersson att utredarna har gjort allt de kan och att det finns en person de inte kommer runt i utredningen.

– Jag anser att man har kommit så långt som man kan begära av utredningen och vi kommer inte runt en misstänkt gärningsman. Den personen är Stig Engström, som i media har kallats för Skandiamannen, sa Petersson på onsdagens presskonferens.

Eftersom Engström har varit död sedan 2000, kan han inte åtalas eller förhöras, därför läggs Palmeutredningen ner.

Ingen överraskning för Thomas Pettersson

Författaren och journalisten Thomas Pettersson ägnade sig tolv år åt att gräva i Palmeutredningen. Han började från tomt bord och nystade upp allt material som fanns om fallet.

År 2018 avslöjade han sin teori om att Skandiamannen var mördaren i magasinet Filter. Samma år publicerades också hans bok: Den osannolika mördaren: Skandiamannen och mordet på Olof Palme. I boken presenterar han sin teori om att Skandiamannen är Olof Palmes mördare.

– Innehållet i min bok påminner i väldigt stor utsträckning om det som lades fram i dag av åklagare Petersson. Innehållet är baserat på fakta från brottsplatsen, säger Pettersson.

– Det handlar bland annat om Skandiamannens utstämplingstid från arbetsplatsen, hans överensstämmelse med signalementet från brottsplatsen och vissa vittnesuppgifter som egentligen bara gärningsmannen skulle kunna lämna.

"Mordet kunde ha lösts redan 1986"

Enligt Pettersson är det synd att utredarna lämnade bort Skandiamannen ur utredningarna i ett så tidigt skede.

– Om bara utredningsarbetet som inleddes mot Skandiamannen på sommaren 1986 skulle ha fortsatt så skulle mordutredningen antagligen ha varit löst samma år.

Skandiamannen och materialet kring honom lades alltså åt sidan och lyftes fram först när åklagare Petersson tog sig an det år 2017.

– Där fick det vila i frid i många år, även om man redan i början hade lyft fram Skandiamannen som en möjlig gärningsman. Det är sorgligt.

Alla är inte nöjda med lösningen på mordet

Enligt Pettersson är motiveringarna till att Skandiamannen misstänks för mordet tillräckliga, även om också han gärna hade sett konkreta bevis.

– Ja även jag skulle väl gärna ha velat se teknisk bevisning, men så inser man också att efter så många år är det svårt att åstadkomma det.

Men alla är inte nöjda med lösningen som i dag presenterades av åklagarmyndigheten.

Leif GW Persson och sommarmorden
Leif GW Persson upplever inte att det här är en lösning på Palmemordet. Leif GW Persson och sommarmorden Bild: SVT / Tobias Höiem-Flyckt 4087 7601 000

Leif GW Persson, professor i kriminologi, kommenterar på onsdagen i Sveriges TV4 att det här är en stor besvikelse och ingen lösning på Palmemordet.

Pettersson håller inte med.

– Jag håller inte med om det. Jag tycker att man har kommit så långt man kan utifrån de förutsättningar som finns.

– Som sagt hade man kunnat hoppas på något mer, men jag tror nog att de kommer att anse att det här är tillräckligt, säger Pettersson.

"Logiskt att lägga ner utredningen"

Enligt Pettersson är det logiskt att lägga ner undersökningen om man inte kommer vidare.

– Om Skandiamannen är misstänkt gärningsman och han inte kan åtalas eftersom han är avliden så är väl ett nedläggningsbeslut det enda rätta.

Pettersson tror ändå att beslutet att lägga ner undersökningen kommer att fortsätta diskuteras. Enligt honom skulle beslutet diskuteras flitigt, vilket beslutet än skulle ha varit.

En stor blodfläck, en röd ros och en ensam polis spärrar av platsen där Olof Palme mördades.
En stor blodfläck, en röd ros och en ensam polis som spärrade av platsen där Olof Palme mördades en stund tidigare. En stor blodfläck, en röd ros och en ensam polis spärrar av platsen där Olof Palme mördades. Bild: Björn Elgrstrand / EPA Olof Palme,mordet på Olof Palme,Sverige,Socialdemokraterna (Sverige),1986

Palmemordet förändrade Sverige – det gör också dagens besked

Enligt Pettersson hade ingen annan utstått så mycket fientlighet och hat som Palme, men ändå kunde man inte i Sverige tro att en statsminister kan bli skjuten på öppen gata. Palmemordet fick folket att tänka till.

Också dagens besked kommer att väcka diskussion.

– Oavsett vad som hade kommit fram så skulle inte diskussionerna och spekulationerna ha tagit slut. Jag hade också själv svårt att på förhand se att det här skulle vara slutet på utredningen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes