Hoppa till huvudinnehåll

Nya skolcentrumet fick namn på pappren - Sjundeås största investering någonsin tog ett stort steg framåt

Sjundeås planerade skolcentrum
Så här kommer det att se ut i Sjundeås centrum om ett par år. Sjundeås planerade skolcentrum Bild: Arkitekterna Von Boehm – Renell Oy Sjundeå,kommunstyrelser,Västnyland,skolor,Bildning,välfärd,Fanjunkars torp,Kommunstyrelsens orförande i Sjundeå

Nu i juni tas de första spadtagen för det nya bildnings- och välfärdscentret i Sjundeås hjärta. Kommunen har undertecknat avtalet med företaget SRV.

Bygget av det tvåspråkiga skolcentrumet ska vara klart våren 2022 så att eleverna kan börja undervisningen hösten därpå.

- När det blir färdigt, är bildnings- och välfärdscampuset i Sjundeå ett ställe för mångsidig kommunal service samt för fritids- och kulturservice i kommunen. Tillsammans med SRV går vi ivriga mot att förverkliga den största investeringen i kommunens historia, säger projektchef Timo Ryyppö som ansvarar för Sjundeå kommuns projekt.

En skiss över hur det ska se ut inne i Sjundeås nya bildnings och välfärdscampus
Så här ser planen ut för byggnaden insida. En skiss över hur det ska se ut inne i Sjundeås nya bildnings och välfärdscampus Bild: Arkitekterna Von Boehm – Renell Oy Sjundeå,kommunstyrelser,Västnyland,skolor,Bildning,välfärd,Fanjunkars torp,Kommunstyrelsens orförande i Sjundeå

I byggnaden ska finsk- och svenskspråkiga barn samlas för förskoleundervisning och grundläggande undervisning. Bibliotek och ungdomslokaler kommer också att finnas i centret.

Säkerställa god luftkvalitet

Förutom bygget kommer SRV också ansvara för underhåll och service i tjugo år. Det här är så kallad livscykelservice.

Tanken är att man genom det ska kunna se till att inneluften är hälsosam och trygg. Sjundeå valde nämligen att bygga ett helt nytt skolcentrum eftersom man hade problem med inneluften i kommunens skolbyggnader.

Enligt Ryyppö ska serviceavtalet säkerställa underhåll av hög kvalitet.

Den två våningar höga skolan ska byggas med strukturer och material som är hälsosamma och lätta att underhålla, uppger kommunen. Dessutom ska byggnaden vara så energieffektiv och miljövänlig som möjligt.

Byggnaden blir 8 100 kvadratmeter stor.

Största projektet i kommunens historia

Prislappen för projektet ligger på cirka 37 miljoner euro. Det är en helhetskostnad som också inkluderar livscykelservice. Kostnaden sköts med ett leasingavtal från bolaget Kommunfinans (Kuntarahoitus).

Enligt Ryyppö är livscykelprojektet det största enskilda investeringsprojekt under kommunens hela historia.

I början av mars var utgångspunkten att kostnaderna inte överskrider 20 miljoner euro.

byggavtal undertecknas.
Avtalet undertecknades på onsdagen (10.6) i Fanjunkars av SRV:s vice vd Juha Toimela, enhetschef Saku Kosonen, Sjundeås kommundirektör Juha-Pekka Isotupa och tekniska chef Markus Moisio. byggavtal undertecknas. Bild: Sjundeå kommun Sjundeå,kommunstyrelser,Västnyland,skolor,Bildning,välfärd,Fanjunkars torp,Kommunstyrelsens orförande i Sjundeå

Yle Västnyland redaktör Johanna Lindholm har snackat med tekniska chefen Markus Moisio, kommunstyrelsens ordförande Merja Laaksonen och med Karl Lintukangas från bolaget Kommunfinans (Kuntarahoitus) om finansieringsmodellen.


Man utomhus
Sjundeås tekniska chef Markus Moisio. Man utomhus Bild: Johanna Lindholm/Yle Sjundeå,Teknisk direktör,Fanjunkars torp,Bildning,skolor,Kommunfinans,markus moisio

Leende kvinna
SFP:aren Merja Laaksonen är kommunstyrelsens ordförande. Leende kvinna Bild: Johanna Lindholm/Yle Sjundeå,kommunstyrelser,Västnyland,skolor,Bildning,välfärd,Fanjunkars torp,Kommunstyrelsens orförande i Sjundeå

Läs också