Hoppa till huvudinnehåll

Över 100 riksdagsledamöter vill skärpa straffet för sexualbrott mot barn på nätet

syyttäjä Pihla Keto-Huovinen
Riksdagsledamoten Pihla Keto-Huovinen är en av initiativtagarna till lagmotionen. syyttäjä Pihla Keto-Huovinen Bild: Juha Kivioja / Yle åklagare,Jari Aarnio

Riksdagsledamöter från Samlingspartiet kräver i en lagmotion att straffet för sexualbrott mot barn på nätet ska skärpas. Motionen får stöd av flera andra ledamöter, totalt över 100.

– Lagstiftningen är ologisk och straffen är för lindriga, skriver de samlingspartister som fått motionen i rullning.

De som skrivit under förslaget kräver en ändring i lagstiftningen bland annat gällande spridningen av bilder som innehåller sexuellt eller fysiskt våld mot barn.

– Eftersom straffen är så lindriga, föråldras också gärningarna snabbt. I ett typiskt fall som det här kan det undersökta materialet bestå av tiotusentals bilder och videor. Utredningen av ett fall är mycket svår och tidskrävande, skriver samlingspartisten och juristen Pihla Keto-Huovinen i samband med förslaget.

Hon poängterar att innehav av våldsmaterial inte är kriminaliserat i Finland.

– Materialet är så rått och att se på något sådant är skadligt. Vi måste komma ihåg att offrens lidande är enormt. Material som det här tillverkas också i Finland, så vi är inte bara en konsument i den här frågan heller, skriver en annan initiativtagare, samlingspartisten Marko Kilpi, som har polisbakgrund.

Läs också