Hoppa till huvudinnehåll

Palmemordet på väg att klaras upp - Svenskar i Åboland: "Alla vill veta vad som egentligen hände och hur stor konspirationen är"

Sveriges premiärminister Olof Palme lutar ena armen mot ett trappräcke framför en rödmålad stuga.
Olof Palme mördades i februari 1986 och på onsdag klarnar det om åtal väcks i fallet eller om utredningen läggs ner. Sveriges premiärminister Olof Palme lutar ena armen mot ett trappräcke framför en rödmålad stuga. Bild: Peter Jordan / AOP Olof Palme,Sverige,Sveriges statsminister,Socialdemokraterna (Sverige)

Mordet på Olof Palme väckte stor uppståndelse år 1986. Nu, 34 år senare, får vi kanske äntligen en lösning på mordgåtan. De svenskar som Yle Åboland talat med tycker det ska bli intressant att se vilka diskussioner som väcks ur det här.

Evert Nilsson, som numera bor i Pargas, var 33 år gammal när Olof Palme sköts den 28 februari 1986. Palme dödförklarades under natten den 1 mars. Enligt Nilsson är den här dagen tydligt inristad i svenskarnas minne. Nilsson bodde då i norra Värmland och skulle på morgonen åka iväg på en förenings årsmöte.

- Jag och min fru lyssnade på radio och hörde att det var klassisk musik, vilket var väldigt märkligt, säger Nilsson. Och sedan blev det nyheter där man berättade att statsminister Olof Palme var död.

Evert Nilsson står i skuggan utomhus.
Evert Nilsson berättar att efter Palmemordet började radio i Sverige sända nyheter varje timme, vilket man enligt Nilsson inte hade gjort innan mordet. Evert Nilsson står i skuggan utomhus. Bild: Yle/Pontus Nyqvist pensionärer,svenskar,evert nilsson

Nilsson berättar att han och frun först trodde att Olof Palme hade dött till följd av en sjukdom eller i en bilolycka innan det klarnade att det handlade om en skjutning.

- Det var ju chockartat. Hela den dagen i radio var om Olof Palme och mordet, men ganska lite om mordet för man visste så oerhört lite då, säger Nilsson.

Under de senaste 34 åren har det förekommit flera teorier och misstankar om vem som är gärningsmannen bakom mordet.

Trots att mordet väckte stor uppståndelse hos det svenska folket när det hände tror Nilsson att svenskarnas intresse för fallet har svalnat med tiden.

- I början hade det en stor betydelse, det hände mycket med privatspanare och ministrar som fick avgå, men nu har det gått så lång tid att det nog inte är så många som tänker på det mera.

Det här hände under mordnatten

  • Den 28 februari 1986 promenerade paret Palme hemåt efter att ha sett filmen Bröderna Mozart på biografen Grand. De hade inte livvakter med sig
  • Klockan 23.21 närmade sig en person paret och sköt Olof Palme med ett revolverskott i ryggen. Efter det sköts Lisbeth Palme med ett annat skott och gärningsmannen sprang i väg. Spåren efter mördaren upphörde vid David Bagares gata
  • Olof Palme avled direkt och dödförklarades kort efter midnatt på Sabbatsbergs sjukhus. Lisbeth Palme klarade sig med lindriga skador
  • Det första larmsamtalet ringdes in en minut efter skotten, klockan 23.22
  • Klockan 23.40 får nyhetsbyrån TT ett tips om att statsministern mördats. TT får saken bekräftad klockan 00.15 och sänder ut det första telegrammet fem minuter senare. Texten är kort och koncis: Olof Palme död
  • Klockan 02.05 går ett rikslarm ut och jakten på mördaren inleds på allvar

Kommer diskussionerna om fallet att dö ut?

Nilsson är inte så överraskad att det kommer ny information om fallet så här lång tid efter mordet, eftersom nya framsteg gällande exempelvis dna har blivit vanligare först på senare tid. Med hjälp av dna-tester tror han att mordet kan lösas rent polisiärt.

- Men om alla sedan hundra procent tror på det här – det tror jag inte, säger Nilsson.

Också Blanka Henriksson undrar hur det ska gå när den rent tekniska bevisningen på mordgåtan kommer; anses fallet vara klart då eller kommer berättelserna och spekulationerna om gärningsmannen fortsätta?

Platsen där Olof Palme sköts ihjäl i Stockholm 28.2.1986.
Blanka Henriksson säger att hon minns hur hon som 9-åring såg på när rosor lades ner på marken där Olof Palme hade mördats. Platsen där Olof Palme sköts ihjäl i Stockholm 28.2.1986. Bild: EPA/LEIF SCHROEDER SWEDEN OUT Olof Palme,Stockholm,mord,mordplats

Den förmodade gärningsmannen misstänks vara död. Enligt Henriksson kan det här innebära att mystiken kring fallet eventuellt fortsätter, eftersom det då inte finns någon levande person att ställa mot väggen och få klarhet av.

- Det ska bli spännande att se, vad kommer det för diskussioner? Hur mycket kommer det här att gå igenom som att ”ja, så här är det, nu är det avslutat?”, eller kommer den mytiska berättelsen om Palmes mördare och vem som egentligen hade beställt jobbet fortsätta?, säger Henriksson.

”Människor hänvisar till Palme”

Henriksson var 9 år gammal då mordet på Olof Palme skedde. Hon bodde då i Stockholm och liksom Nilsson kommer hon fortfarande ihåg den dagen.

- Jag kommer ihåg de här rosorna som lades ner på mordplatsen, och jag kommer ihåg rubrikerna i tidningarna och fast jag var så pass liten så förstod jag att det här var någonting alldeles exceptionellt, säger Henriksson som idag arbetar som universitetslärare i folkloristik vid Åbo Akademi.

Blanka Henriksson
Arkivbild. Blanka Henriksson. Blanka Henriksson Bild: Mia Henriksson docent,folkloristik,folklorist,blanka henriksson

Enligt Henriksson har Olof Palme efter sin död haft en stor påverkan på människors sätt att tala om politik i Sverige.

- Människor hänvisar till Palme. De kan säga saker som att ”Palme skulle aldrig ha gått med på det här" eller "Palme skulle ha gjort si eller så”, vilket man kanske inte gör med andra statsministrar som finns i livet. Palme blev på något sätt ikonisk, säger Henriksson.

Henriksson tror inte att det enbart beror på att Olof Palme blev mördad utan också på att mordfallet är så mystiskt och spännande.

- Alla vill veta vad som egentligen hände och hur stor konspirationen är.

Läs också