Hoppa till huvudinnehåll

Polisen avslöjade massiv ekonomisk brottshärva inom byggbranschen – företag i huvudstadsregionen har låtit bli att betala 2 miljoner i skatt

En polis är fotograferad underifrån. I bilden syns en manlig polis ryggtavla. På jackan står det "poliisi".
Nio företag i huvudstadsregionen har gjort sig skyldiga till flera ekonomiska brott, bland annat skattefusk. En polis är fotograferad underifrån. I bilden syns en manlig polis ryggtavla. På jackan står det "poliisi". Bild: Antti Haanpää / Yle Polis

Centralkriminalpolisen har avslutat en utredning av en ovanligt stor ekonomibrottshelhet. Omfattande skattefusk misstänks inom byggbranschen i huvudstadsregionen.

Brotten misstänks ha begåtts genom nio olika företag under åren 2014–2017. Företagens sammanlagda omsättning vid tidpunkten för de misstänka brotten var cirka 10 miljoner euro.

Polisen informerade om fallet för första gången under sommaren 2017 då flera greps och husrannsakan gjordes.

– Vi misstänker att företagen lät bli att betala alla skatter och pensionsavgifter i sin byggverksamhet, säger utredningsledare Kai Käkelä vid CKP.

– Företagen misstänks också ha betalat lönen till arbetstagarna svart och för att ha skrivit illegitima fakturor åt andra företag för att få ersättning.

Två miljoner euro i förlorade skatter

Förundersökningen bekräftar också misstankar om att företagen i fråga har blivit underleverantörer till flera byggarbetsplatser med godkännande och hjälp av den verkställande direktören.

Staten har totalt gått miste om cirka två miljoner euro i skatter och utöver det har företagen inte betalat pensionsavgifter till arbetstagarna för ett värde på drygt 1,1 miljoner euro.

– Förutom skatteskador måste man komma ihåg att den gråa ekonomin förvränger den sunda konkurrensen och därmed orsakar betydande ekonomisk skada och förluster i inkomst för lagligt verksamma företagare, säger Käkelä.

Fem huvudmisstänkta i organiserad kriminell grupp – totalt 26 misstänkta

Totalt 120 anställda har identifierats i och med skatterevisionen och förundersökningen. Utöver dem finns mer än 200 oidentifierade anställda som deltagit i byggarbetet. De flesta arbetstagare var finländare, men också ester och rumäner har arbetat svart.

– I förundersökningen har man hört drygt hundra människor och ärendet har nu gått vidare till åtalsprövning där 26 personer är misstänkta för brott. Vi har fem huvudmisstänkta. De misstänks ha agerat som en organiserad kriminell grupp, säger Käkelä.

Brottsrubriceringen är bland annat grova skattebedrägerier, grova bedrägerier gällande arbetspensionsförsäkringar och grova bokföringsbrott. Under förundersökningen har man också avslöjat flera fall av andra misstänkta ekonomiska brott. Till dem hör exempelvis grov penningtvätt och mutbrott.

Centralkriminalpolisen har samarbetat med Södra Finlands företagsskattecentral i fallet. Helsingfors polisinrättning har utrett samma brottshelhet.

Ärendet går nu vidare till åtalsprövning.

Läs också