Hoppa till huvudinnehåll

Raseborgs färska undervisningschef slutar - börjar jobba med skolfrågor i Tavastehus istället

En kvinna med mörkt hår och runda glasögon.  Ser glad ut.
Minna Lumme flyttar hem på heltid till Hyvinge och prövar vingarna i Tavastehus istället. En kvinna med mörkt hår och runda glasögon. Ser glad ut. Bild: Yle / Tiina Grönroos utbildning,undervisningsmetoder,undervisningschefer,Undervisningschef,Raseborg,Västnyland,undervisningschef Minna Lumme

Raseborgs undervisningschef för de finska skolorna Minna Lumme byter jobb och blir fostran- och undervisningschef i Tavastehus.

Nu slipper hon bo på två ställen: i Hyvinge och i Ekenäs.

- Det är en större stad och det blir en kortare arbetsresa från Hyvinge, säger Lumme om den nya arbetsplatsen.

Hon hann bara jobba ungefär ett halvår i Raseborg. Hennes sista arbetsdag är på måndag och de nya jobbet inleder hon i augusti.

Där hoppas hon få mer nytta av sin bakgrund i utvecklingsarbeten.

Förväntade sig andra uppgifter

Lumme upplever att hennes arbetsuppgifter i Raseborg inte riktigt motsvarade vad som efterfrågades i arbetsansökan.

- När man rekryterade mig så förväntade jag mig mera utvecklingsarbete och skapande. Jag har en utvecklingsorienterad bakgrund, säger Lumme.

Hon är doktorand vid Aalto universitet och fokuserar där på barn, unga och utbildning. Hon har också jobbat med projektet #uuttakoulua som fokuserar på att utveckla inlärningen.

- Jag skulle gärna ha gjort mera sådana saker.

Hon är ändå förstående och säger att hon inte kände till stadens utmanande ekonomiska situation och därför inte insåg hur det skulle påverka hennes arbetsuppgifter.

Klar väg för servicenätutredning

Under Lummes tid som undervisningschef för de finska skolorna gjorde staden en servicenätsutredning.

- Det kändes som att det redan fanns en klar väg för servicenätutredningen, säger hon.

Det fanns alternativa servicenätmodeller för hur staden kunde gå tillväga i skolfrågan. På måndagen beslutade stadsfullmäktige att stänga den finska skolan Klinkbackan koulu 2021.

- Jag förstår att man ibland måste skära ner, men det kändes inte som att det fanns framtidsplaner för hur stadens undervisning skulle utvecklas, kommenterar undervisningschefen servicenätutredningen.

Vad är dina tankar om beslutet att stänga Klinkbackan koulu i Pojo?

- Jag har inga starka åsikter. Servicenätet måste ses över.

Hon konstaterar ändå att föräldrar till Klinkbackan koulus elever har svårt att förstå beslutet eftersom andra skolor inte gick samma öde till mötes.

Framtiden för skolorna i Bromarv och Snappertuna är fortfarande öppen i och med att ärendena remitterades. Beslutet motiverades med att staden behöver ta fram tydligare principer för när skolor kan stänga och när de får fortsätta.

- I Raseborg är de finskspråkiga en minoritet. Man måste vara noga med att beakta jämlikhet när det gäller en minoritet. Det här gäller förstås alla minoriteter, säger Lumme.

På sin nya arbetsplats i Tavastehus kommer hon att ha ett annat utgångsläge än i Raseborg, där bygger man för tillfället nya skolor, säger hon.

Läs också