Hoppa till huvudinnehåll

Så här gick mordet på Olof Palme till anser åklagaren - "Skandiamannen" Stig Engström utpekad

Åklagaren Krister Petersson har i dag berättat hur polisen tror att Skandiamannen Stig Engström har agerat när han mördade Sveriges statsminister Olof Palme år 1986.

Stig Engström har fått en hel del uppmärksamhet i medier under flera år. Det har skrivits böcker som utpekar honom och han var dessutom upprörd över att inte få en större roll som vittne i utredningen.

Polisen hade redan avskrivit den så kallade Skandiamannen Stig Engström från utredningen år 1987.

Engström blev intressant i Palmeutredningen när en nytillsatt utredningsgrupp år 2017 gick igenom allt gammalt material med nya ögon under ledning av Krister Petersson.

Engströms vittnesmål passade inte ihop med övriga vittnen, därför började polisen aktivt gå igenom allt om Engström hösten 2017.

Trots att Engström, som även kallats Skandiamannen, snabbt anmälde sig till polisen glömdes han snabbt bort. Han kallades till exempel inte till polisens rekonstruktion av mordet på Palme.

Klädseln samma som mördarens

Engström förhördes av polis och då framkom det att han var klädd i keps, mörk rock och att han bar en mindre väska på handleden.

Flera vittnen har pekat ut en gärningsman som stämmer överens med beskrivningen av hur Engström ska ha varit klädd under mordkvällen.

Hans klädsel matchar alltså vittnesmålen över den misstänkte mördaren, men ändå har inget annat vittne har uppmärksammat, pekat ut eller känt igen honom.

Vittnesmålen om gärningsmannens klädsel har ändå varierat på detaljnivå - till exempel då det gäller om den misstänkte gärningsmannen bar någon huvudbonad eller inte och om det i så fall var en keps eller en hatt.

Så här gick kvällen till enligt Engström

Engström har själv berättat om sina egna aktiviteter under mordkvällen.

Han arbetade övertid i det så kallade Skandiahuset vid Sveavägen 44. Enligt egen utsago gick han ut ur huset 23.20, klockan gick ändå en minut fel så egentligen stämplade han ut redan 23.19.

Mordet på Olof Palme skedde cirka 23.21.30. Engström skulle sedan ta tunnelbanan hem till Mörby centrum.

- Enligt vad vi har kollat så gick den sista Tunnelbanan 23.48. Han hade alltså enligt vår uppfattning synnerligen god tid på sig, men han uppgav att han kände sig väldigt stressad, säger Petersson.

Stig Engström, även kallad Skandiamannen utpekas som Olof Palmes mördare av chefsåklagare Krister Petersson 10.6.2020.
Stig Engström visar hur han kollade sin klocka efter att han lämnat arbetsplatsen. Stig Engström, även kallad Skandiamannen utpekas som Olof Palmes mördare av chefsåklagare Krister Petersson 10.6.2020. Bild: TT / Lehtikuva Olof Palme,mord,Stig Engström

Snubblade nästan över Palme

I dag går det ändå inte att fastställa vilken väg Engström tog. Men åklagaren antar att han har sett makarna Palme vid Sveavägen. Det har Engström ändå själv förnekat eftersom han själv tittat på sin klocka just vid den tidpunkten.

Han säger själv att han varken sett eller hört skjutningen. Däremot säger han att han nästan snubblade över Palme och då fick reda på vad som har skett.

Han har i förhör berättat om misstänkta personer han har sett. Han säger även att han själv har pratat med Lisbet Palme om ett signalement, det här har Lisbet Palme ändå inte nämnt.

– Det som är märkligt när vi har gått igenom materialet är att inget av vittnena som har varit på brottsplatsen har pekat ut eller känt igen Stig Engström, säger åklagare Krister Petersson.

En stor blodfläck, en röd ros och en ensam polis spärrar av platsen där Olof Palme mördades.
Mordplatsen på Sveavägen avspärrad efter mordet. En stor blodfläck, en röd ros och en ensam polis spärrar av platsen där Olof Palme mördades. Bild: Björn Elgrstrand / EPA Olof Palme,mordet på Olof Palme,Sverige,Socialdemokraterna (Sverige),1986

Återvänder till brottsplatsen

Engström säger sig ha sprungit efter poliserna längs Tunnelgatan. Ingen har heller sett honom återvända till brottsplatsen, som han själv uppgav.

Enligt åklagaren var Engström beväpnad under tidpunkten.

Han återvänder till sin arbetsplats Skandia ungefär 23.40 och ringer sin fru. Sedan tar han nattbussen hem.

Polisen undrar vad Engström gjort under tiden mellan att han lämnat sin arbetsplats och återvänt till den.

Senare säger ett vittne som heter Yvonne Nieminen att hon har sett en springande man som halkade omkring i snömodden på David Bagares gata. Nieminens signalement stämmer in på Engström och hon har även noterat att han har en liten väska i handen.

Blomsterhyllning till minne av Olof Palme i Stockholm efter mordet 28.2.1986
Blomsterhav för Olof Palme. Blomsterhyllning till minne av Olof Palme i Stockholm efter mordet 28.2.1986 Bild: EPA/STR SWEDEN OUT Olof Palme,mord,Stockholm,Sverige,blommor (prydnadsväxter)

Ringer polisen, rädd att pekas ut som mördare

Engström säger att han jobbat över eftersom han ska åka på semester med sin fru nästa dag. Enligt åklagaren Petersson agerar Engström ändå konstigt för att vara på väg på semester, han varken packar eller förbereder sig för resan.

I stället ringer han upp sin arbetsplats Skandia och bett om att få exakta uppgifter om när han stämplat ut från arbetsplatsen. Det här gör han eftersom han är rädd att pekas ut som mördare. På arbetsplatsen säger han att han jagas av både polisen, pressen och någon i Norge.

Han ringer även polisen och ger ett signalement på en annan man han sett på brottsplatsen, klädd in blå täckjacka - personen han syftar på är vittnet Lars Jeppson. Engström kontaktar även pressen.

Engström kände sig förbisedd som vittne i polisutredningen och visade upp sig i pressen. Han uppträdde både i tv och tidningsintervjuer och delade med sig av sina egna teorier.

Krister Petersson - åklagare och chef för Palmeutredningen. Han ser rakt in i kameran och har glasögon med svarta bågar.
Åklagare Krister Petersson. Krister Petersson - åklagare och chef för Palmeutredningen. Han ser rakt in i kameran och har glasögon med svarta bågar. Bild: /Stina Stjernkvist/TT SWEDEN OUT Olof Palme,mordet på Olof Palme,åklagare,Krister Petersson

Intervjuas av tidning, påstår att han försökt rädda Palme

Dagen efter mordet på Olof Palme intervjuas Engström i Svenska Dagbladet. Han påstår då att han tillsammans med en flicka försökte få liv i Palme efter att han blivit skjuten.

Genom vittnesmål och intervjuer har han alltså försökt få sig själv att framstå som en hjälte på mordplatsen, definitivt inte en gärningsman.

Det finns många andra vittnen från mordnatten, men ingen av dem minns en person som matchar Engströms signalement, åtminstone inte i den rollen han själv beskriver sig ha tagit.

Engström ställer även upp som vittne i en sändning av Rapport. Han genomför då en egen rekonstruktion av vad han anser ha inträffat under mordnatten.

– Min tolkning är att han närmast hånar polisen i sitt uttalande, säger chefsåklagare Petersson.

Kusligt, säger Mårten Palme

Olof Palmes son Mårten Palme säger till Expressen att det var väntat att just Engström skulle pekas ut som mördaren av åklagaren.

De tre sönerna Palme fick besked av åklagaren några dagar på förhand. Mårten Palme har sett tv-bilder på Engström där han pratar om mordet.

– Det är kusligt. Och jag tycker det också är så uppenbart att han ljuger, säger Palme.

Engström avled år 2000 utan att ha blivit vidare hörd i utredningen.

– Eftersom Stig Engström är avliden kan jag inte väcka åtal eller hålla förhör, säger åklagare Krister Petersson.

Enligt åklagaren baserar sig bevisningen mot Skandiamannen på att han har befunnit sig vid brottsplatsen vid tidpunkten för mordet samt att han troligtvis varit beväpnad under tidpunkten.

Dessutom har Engström umgåtts i så kallade Palmefientliga kretsar.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes