Hoppa till huvudinnehåll

Stor efterfrågan på undervisningsmaterial under coronavåren

Ett barn sitter vid en dator med hörlurar på huvudet. Framför på bordet ligger skolböcker och burkar fyllda med olika sorters pennor.
Yle har velat stöda eleverna och lärarna under våren då de flesta haft distansundervisning. Ett barn sitter vid en dator med hörlurar på huvudet. Framför på bordet ligger skolböcker och burkar fyllda med olika sorters pennor. Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle distansundervisning,distansundervisning,Hemundervisning,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,pandemier,läxor

Antalet besökare till Vetamix och Yle Oppiminen fördubblades under våren då de flesta elever haft distansundervisning hemma.

Den exceptionella våren innebar helt nya rutiner i skolorna och hemmen runt om i Finland på grund av distansundervisningen. Det är Utbildningsstyrelsen som ska ordna undervisning som följer läroplanen, men Yle ville under våren stödja skolorna och lärarna genom att erbjuda innehåll som man kan dra nytta av i distansundervisningen - inte minst efter att Yle fick många önskemål av lärare, familjer och Utbildningsstyrelsen.

Det resulterade bland annat i Distansskolan på Yle Arenan, som består av innehåll som lämpar sig för distansundervisning. Den genomfördes i tätt samarbete med Utbildningsstyrelsen, lärare och exempelvis Helsingfors stads konstmuseum.

Distansskolan sändes också på Yle Teema & Fem varje vardag från mitten av april till mitten av maj och bjöd på innehåll på svenska en dag i veckan.

“Genom distansskolan fick betydligt fler upp ögonen för det mervärde och de nya perspektiv som till exempel aktuella dokumentärer kan ge. Många lärare var också tacksamma över möjligheten att kunna erbjuda mer variation i undervisningsmetoderna”, säger Marit af Björkesten, direktör på Svenska Yle.

Också annat innehåll tilltalade lärare och elever under våren. Skolorna använder sig av Yle Oppiminen och Vetamix också då det är normalläge, men under våren fördubblades antalet besökare till båda tjänsterna. Vetamix har bland annat bjudit på tips på studieteknik, test och artiklar om aktuella ämnen - allt detta har samlats och lyfts fram så att den som studerar på distans lätt kan hitta innehållet. I Ut på rast med Nora Gullmets uppmuntrades de yngre eleverna att röra på sig utomhus och göra olika uppgifter där.

“En del av det mångsidiga innehåll som Vetamix erbjudit har använts flitigt också av andra än skolelever och lärare. När finländarna rört sig mer i naturen har också fakta om djur och växter intresserat mer än normalt, liksom allt som fördjupat förståelsen för det som pågått omkring oss under våren”, säger af Björkesten.