Hoppa till huvudinnehåll

Tapasbricka à la Kvarken – smaka på världsarvet

Tapas
Läckerheter från kvarkens skärgård i Anita Storms tappning. Tapas Bild: Yle/Strömsö Strömsö,Tapas

Anita Storm dukar fram Kvarkens läckerheter på en bricka. Här får du alla recept på tapasbricka á la Kvarken.

Får har traditionellt betat i skärgården och det har gett en biologisk mångfald och en stor artrikedom på öarna. Den som letar efter råvaror i Kvarken hittar också en mångfald av kött, fisk, bär, svamp och grönsaker.

Fårskall ordnas i Björkö inför Mickelsmäss

I Björkö ordnas ett gemensamt fårskall om hösten när invånarna gemensamt åker ut för att gå skallgång och samla ihop fåren som betat hela sommaren på öarna.

Det här sker vid Mickelsmäss i slutet av september då flugorna har gått i vintervila och luften är tillräckligt kall. När en del av fåren slaktas, ska de nämligen hänga i tjänlig temperatur för att saltas och rökas i traditionell rökbastu.

Därför är rökt fårkött en delikatess, som i Anitas tappning kan ätas med äppelchutney eller nässelpesto.

Tapas
Rökt fårkött. Tapas Bild: Yle/Strömsö Strömsö,Tapas

Kvarken är full med råvaror

Kvarken är naturligtvis full med andra råvaror; gädda, sik, strömming, abborre och säl simmar i havet. På landbacken kan man plocka kantareller, havtorn, kråkbär och nässlor med mera.

Kråkbärssaft i glas.
Kråkbär är gott både som saft och som marmelad. Kråkbärssaft i glas. Bild: YLE/Strömsö Strömsö,kråkbär,saft,Valsörarna,Tapas,UNESCO,Kvarken,nationalparker,elisabeth morney

Skräpfisk är smartfisk

Skräpfisk är en delikatess, menar Anita Storm. Id och gärs, som kallas för skräpfiskar, är hur goda som helst.

Anita kallar dem hellre smartfisk - en slogan i Marthaförbundet, där Anita jobbar som ekologirådgivare. Att äta det som fångas i nätet i närmiljön är klimatsmart. Genom att vi äter fiskarna tas forsfor ur sjön.

- Och om vi äter fisk blir vi smartare, säger Anita. Fiskben innehåller kalcium och andra mineraler.

Anita Storm tillreder tapasbricka vi ett bord.
Anita Storm är ekologirådgivare för Marthaförbundet. Anita Storm tillreder tapasbricka vi ett bord. Bild: YLE/Strömsö Strömsö,Kvarken,Tapas,tilltugg,nationalparker,UNESCO,Valsörarna,gädda,Rökt kött,får,havtorn,elisabeth morney

När man gravar fisk blir benen mjukare och går lätt att äta, i synnerhet om man tillsätter något syrligt och en nypa socker.

Dessutom är fisk riktig snabbmat. En fiskfilé behöver man nästan bara visa för en stekpanna. När den har nått lite över 50 grader är den klar.

I det här receptet gör hon glödgad gädda inlindad i fuktigt tidningspapper.

Här är recepten till Anitas tapasbricka.

Äppelchutney

  • 500 gr äpple
  • 1 st finhackad rödlök
  • 1 st finskuren röd chili
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk ingefära (torkad eller färskriven)
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 0,5 dl russin
  • rapsolja att fräsa i

Skala och kärna ur äpplena. Skär i mindre bitar. Skala och hacka löken. Kärna ur och finhacka chilin. Fräs lök med chili och torkade kryddor på låg värme i olja tills löken mjuknat. Tillsätt farinsockret, äpplen, ättika och russin och låt sjuda ca 30 minuter utan lock tills det är en fast massa.

Nässelpesto

  • 100 gram förvällda nässelblad
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,75 dl solrosfrön
  • 0,5 dl västerbottenost eller parmesan
  • 1/2 tsk salt
  • 2 dl rapsolja
  • svartpeppar

Mixa nässlor, vitlök, solroskärnor, västerbottenost och salt. Mixa in lite olja i taget tills konsistensen blir grötig. Smaka av med peppar. Servera med rökt lamm på rågbröd.

gädda inlindad i tidningspapper.
Gäddan lindas in i blött tidningspapper innan den sätts på glöden. gädda inlindad i tidningspapper. Bild: YLE/Strömsö Strömsö,gädda,Fisk,Tapas,Kvarken,nationalparker,elisabeth morney

Pepparrotsgädda

  • 1 dl turkisk yogurt
  • 1 burk färskost med pepparrotssmak
  • 1 dl torkade trattkantareller
  • pepparrot
  • 1 gädda
  • nål och fiskegarn

Öppna gäddan från ryggsidan. Fyll sedan med pepparrot-trattkantarellblandingen. Sy ihop gäddan, rulla in den i vått tidningspapper och baka i ugn tills den är färdig.

Mustig havtornsdrink

En havtornsdrink
Havtornsdrink En havtornsdrink Bild: Yle/Strömsö Strömsö,drink
  • 1 apelsin
  • lika mycket vatten som man får ut vätska ur apelsinen
  • 1 vaniljstång
  • 1 kanelstång
  • 4 stjärnanis
  • 1 msk honung
  • 1 nypa kardemumma
  • havtornssaft

Pressa saften ur apelsinen, koka upp den tillsammans med vatten och kryddorna och låt stå till följande dag. Blanda i havtornssaft, så att mängden vätska fördubblas. Kan avnjutas både varm och kall.

Morots-kantarell wok

Morots-kantarellwok
Morots-kantarellwok Morots-kantarellwok Bild: Yle/Strömsö Strömsö,Wok

Klyv morötterna i stora munsbitar. Putsa kantarellerna och woka allt på hög värme över öppen eld tills ingredienserna fått fin färg.

Gravad id på mammas rågbröd

Grava idfiléer med salt, socker och lime. Skiva i tunna skivor och lägg på rågbröd.

Gärsrom på knäckebröd

  • hembakt knäckebröd
  • hackad rödlök
  • smetana
  • gärsrom
tapasbröd med rökt sälkött, gravad id och gärsrom.
Tapasbröd med rökt sälkött, gravad id och gärsrom. tapasbröd med rökt sälkött, gravad id och gärsrom. Bild: YLE/Strömsö Strömsö,Kvarken,Tapas,tilltugg,nationalparker,UNESCO,gädda,gärs,rom (fisk),Fisk,sälar,får,Rökt kött,mat av skräpfisk

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Porträtt av Elin Skagersten-Ström, programledare för det finlandssvenska tv-magasinet Strömsö.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • En kvinna i en blå skjota sitter på ett trappsteg och ler mot kameran. Grönskande träd i bakgrunden.

    Lena Gillberg

    Trädgårdsexpert
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö