Hoppa till huvudinnehåll

Åtal om mord föll i tingsrätten - man dömdes för grovt dödsvållande av ung kvinna i Somero

Åbo rättscenter
Den unga kvinnan försvann i juni 2019. Åbo rättscenter Bild: Yle/ Nora Engström åklagarämbete

Egentliga Finlands tingsrätt har förkastat mordåtalet i det fall, där en ung kvinna dödades i Somero i Egentliga Finland i fjol.

Enligt tingsrätten fanns det inte tillräckligt med bevis som skulle ha påvisat att den åtalade skulle ha dödat kvinnan med avsikt.

Därför döms den 25-åriga mannen för grovt dödsvållande och brott mot griftefriden och tilldelas ett fängelsestraff på 2 år och 8 månader.

Den 21-åriga kvinnan försvann i juni i fjol i samband med en permission från Björneborgs brigad. Mannen och kvinnan hade tidigare sällskapat med varandra.

Mannen hade stora ekonomiska problem och enligt åklagaren ville den dömda få tag på kvinnans bankkoder. Han hade försökt och delvis lyckats med att lyfta snabblån i hennes namn efter dådet. Tingsrätten höll med om att mannen hade ekonomiska problem, men att dessa problem skulle ha varit orsaken till dådet kan endast anses som antaganden.

Under utredningens gång medgav den dömda att han hade slagit offret, men att han inte hade haft för avsikt att döda henne. Han röjde undan hennes kropp efter dådet. Kroppen har fortfarande inte hittats trots omfattande efterspaningar.

Enligt tingsrätten kan man utgå ifrån att misshandeln var svårare än vad mannen angivit i förhör, men eftersom kroppen inte har hittats så kan detta inte bestyrkas eller bevisas.