Hoppa till huvudinnehåll

Coronaläget lugnt i de flesta regioner – uppluckrandet av restriktionerna syns inte i statistiken ännu

Collage av två bilder. Till vänster Päivi Sillanaukee och till höger Jussi Sane.
SHM:s avdelningschef Päivi Sillanaukee och ledande sakkunig Jussi Sane från THL Collage av två bilder. Till vänster Päivi Sillanaukee och till höger Jussi Sane. Bild: Collage: Yle / THL Päivi Sillanaukee,coronavirus,jussi sane

Social- och hälsovårdsministeriet och Institutet för hälsa och välfärd informerade om coronaläget i dag på förmiddagen. Lättnaderna i restriktionerna som infördes för 10 dagar sedan har inte resulterat i fler coronafall - åtminstone inte ännu.

I presskonferensen deltog avdelningschef Päivi Sillanaukee från SHM och ledande sakkunniga Jussi Sane från Institutet för hälsa och välfärd.

Sane konstaterade att läget i Finland påminner mycket om läget i Norge, Danmark och och Estland. Däremot inger situationen i Sverige fortfarande bekymmer. Där ökar fallen, men det kan bero på att man testar flitigare nu, sade han.

Reproduktionstalet, eller R-talet, som berättar hur många personer som en smittad person smittar, ligger i Finland stadigt på 0,7-0,8.

Också det faktum att så få för närvande vårdas på intensivavdelning i Finland (i går 4 personer) är en god indikator på att läget här är gott, sade Sane.

Smittkedjorna under kontroll

Enligt en graf som visades på presskonferensen har Nyland, Mellersta Österbotten och också lilla Åland drabbats rätt hårt.

Men Sane säger att smittkedjorna är under kontroll, och smitthärdarna är väl lokaliserade.

Han bedömde ändå att det är viktigt att vi fortsätter att hålla fysisk distans och ha en god handhygien - det för att undvika en andra coronavåg i höst.

Vaccin kanske om ett halvt år

Avdelningschef Päivi Sillanaukee berättade om hur utvecklandet av ett vaccin framskrider. Enligt henne kommer det att ta minst ett halvår tills vi har ett vaccin som kan användas på människor.

- Vi har inte tillräckligt med information om viruset ännu - dess natur och hur antikroppar bildas till exempel.

Utvecklandet av ett vaccin - eller flera vaccin - hänger till stor del på hur samarbetet mellan länder, företag och finansiärer löper, sade Sillanaukee. Hon berömde det globala samarbetet så här långt.

Liverapportering: