Hoppa till huvudinnehåll

Elcyklar erövrar den finländska marknaden – försäljaren: "Del av en global trend"

En person med blå skor är på väg att starta med sin svarta elcykel.
Eldrivna cykelfordon i alla dess former håller på att erövra den finländska marknaden. En person med blå skor är på väg att starta med sin svarta elcykel. Bild: Markku Pitkänen / Yle elcyklar

Under de senaste åren har intresset för elcyklar vuxit sig starkare och mängden sålda elcyklar har mer eller mindre fördubblats från år till år. Enligt uppgifter från marknadsledande Helkama har försäljningen av elcyklar ökat med hela 50 % under inledningen på året i Finland, så trenden ser ut att hålla i sig.

Även i Åbo har cykelförsäljare märkt av det ökade intresset för elcyklar. Enligt elcykelförsäljaren Mika Sevón har elcykeln redan länge varit på frammarsch ur ett globalt perspektiv.

- Vi kan se att intresset för elcyklar har vuxit i Finland under de senaste åren, men det är ännu inte på samma nivå som i Centraleuropa. I städer som Amsterdam och Köpenhamn har elcyklar varit trendigt sedan början av 2000-talet, säger Sevón.

Elcyklar passar för alla

Enligt Sevón tilltalar elcykeln en stor mängd olika kunder. Det rör sig om allt från pensionärer till unga stadsbor som vill hitta ett mer miljövänligt alternativ till bilkörning.

Medelålders man med rakat hår, kortärmad tröja och röda shorts står med armarna i kors i cykelaffär.
Elykelförsäljaren Mika Sevón tror starkt på elcykelns framtid i Finland. Medelålders man med rakat hår, kortärmad tröja och röda shorts står med armarna i kors i cykelaffär. Bild: Carl Fahllund/Yle elcyklar,mika sevón

- Elcykeln passar för de flesta. En äldre dam berättade att hon ville införskaffa en elcykel för att orka cykla upp för Kaskisbacken i Åbo, något hon aldrig kunnat göra med en vanlig cykel. Det är dock en myt att elcykeln gör allt jobb, och inte kräver någon insats från cyklisten. De flesta kunder är intresserade av att förbättra den egna konditionen, säger Sevón.

Sevón berättar att en annan stor trend är elcyklar på tre hjul med vagn längst fram. Han säger att många barnfamiljer använder cyklarna som ett alternativ till barnvagn. Även restauranger har köpt sådana och använder dem främst för synlighetens skull i stadsbilden.

Svart elcykel med tre hjul och en vagn framtill.
En elcykel på tre hjul har många användningsområden och blir allt mer populär bland kunderna, menar försäljaren Mika Sevón. Svart elcykel med tre hjul och en vagn framtill. Bild: Carl Fahllund/Yle elcyklar

- Det är också en trend som härstammar från Centraleuropa, och från städer som Köpenhamn, säger Sevón.

Elsparkcyklar populära bland ungdomar

Eldrivna sparkcyklar har också setts i stadsbilden de senaste åren. Sevón säljer några modeller i sin butik, och enligt honom är det i huvudsak tonåringar och unga vuxna som är intresserade.

- Ungdomarna tycker att det är roligt att åka med dem inne i staden. Själv tycker jag egentligen att det är ganska obekvämt, skrattar Sevón.

Mies ajaa sähköpotkulaudalla.
Elsparkcyklar lockar främst unga konsumenter. Mies ajaa sähköpotkulaudalla. Bild: Adobe Stock elsparkcyklar

Coronaepidemin påverkar cykelförsäljningen

När coronaepidemin slog till och samhället stängdes ner fanns det en viss oro även inom cykelbranschen, men Sevón berättar att hans butik har klarat sig bra.

- Det var endast under de första veckorna av epidemin som folk slutade komma till butiken. Sedan dess har verksamheten fungerat som vanligt, säger Sevón.

För andra som är verksamma inom branschen har dock virusepidemin slagit hårdare. Åbobon Ari Sinkkonen, som också driver en cykelhandel berättar att coronaviruset har lett till minskad försäljning. Däremot har Sinkkonen haft många reparations- och serviceuppdrag under våren.

Ari Sinkkonen i cykelaffären.
För cykelförsäljaren Ari Sinkkonen har coronavirusepidemin påverkat handeln negativt. Ari Sinkkonen i cykelaffären. Bild: Yle / Jasmine Nedergård cykel,ari sinkkonen

- Fabriker har varit stängda runt om i världen, vilket betyder att det har varit mycket svårt att få tag på reservdelar. Några nya cyklar får vi inte heller tag på just nu, vilket är synd eftersom efterfrågan är stor, säger Sinkkonen.

Sinkkonen berättar att han är orolig inför hösten ifall fabriker fortsätter att hållas stängda.

- Det finns helt klart ett stort intresse för cykling i allmänhet just nu, och trenden med elcyklar kommer nog också att hålla i sig. Vi får helt enkelt se hur situationen utvecklar sig till hösten, säger Sinkkonen.

Elcykel en dyr investering

Sinkkonen säljer både vanliga cyklar och elcyklar i sin affär, och han uppskattar att elcyklarna utgör ungefär 10 % av den totala försäljningen. Ifjol sålde Sinkkonen många elcyklar men i år har det varit mycket lugnare. Han tror att en del kunder kan uppleva att elcyklarna är för dyra.

- Så här i coronatider när folk kanske har förlorat jobbet så blir det svårare att motivera en så pass dyr investering, säger Sinkkonen.

Läs också