Hoppa till huvudinnehåll

Fritt fram för stödpersoner att delta i förlossningar inom HUS igen

Ville Viklundin ja Eeva Kaupin kädet.
Stödpersoner är välkomna att delta under förlossningen Ville Viklundin ja Eeva Kaupin kädet. Bild: Petra Ristola / Yle ring,graviditet,förlossning,vårdavdelning ,sjukhus

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS tillåter igen från och med måndagen att stödpersoner deltar i förlossningar under hela förloppet, allt från igångsättande till eftervård, såvida hen inte har coronasymptom.

I ett pressmeddelade säger HUS att stödpersoner också får vara med i operationssalen om barnet föds med kejsarsnitt.

Stödpersoner kan också delta i fosterscreeningar på enheten vid Bulevarden (som betjänar föderskor vid Kvinnokliniken och Jorv) samt vid mödrapoliklinikera vid sjukhusen i Lojo, Borgå, Hyvinge och Raseborg.

"Epidemin verkar avta"

HUS häver stegvis de restriktioner som infördes på grund av coronaepidemin. Först ut var familjehotellet i Helsingfors som började tillåta stödpersoner redan från och med den 1 juni.

- Det verkar som om coronaepidemin avtar också i Nyland, och det är tryggt att lätta på begränsningarna, säger Seppo Heinonen, chef för HUS avdelning för kvinnosjukdomar och förlossningar.

Han intygar att man ändå följer med epidemiläget ytterst noga, och vidtar åtgärder ifall det förändras till det sämre.

Munskydd och begränsade besökstider

Vissa restriktioner gäller ändå fortfarande. Om mamman och det nyfödda barnet befinner sig i ett familjerum får stödpersonen besöka dem under hela sjukhusvistelsen.

Om mamman och barnet är placerade i ett rum med flera andra gäller begränsade besökstider. Stödpersonen får vistas i rummet i högst en timme per dag mellan klockan 10 och 18. Maximalt två stödpersoner tillåts vistas i rummet samtidigt.

Stödpersonerna bör bära kirurgiskt mun- och nässkydd som sjukhuset tillhandahåller.

Finlands regering förbjöd sjukhusen att ta emot besökare den 16 mars. HUS begränsade stödpersonernas vistelse på sjukhusen den 2 april.