Hoppa till huvudinnehåll

Historiequizet: Underkläder, hårresande frisyrer och klänningsdetaljer

Nainen esittelee mekkoa muotinäytöksessä.
Nainen esittelee mekkoa muotinäytöksessä. Bild: Yle / Mikko Lehtola mode,kläder,modevisningar

Helsingfors stadsmuseum sammanställer varje vecka frågor kring gamla tiders fenomen. Denna gång är temat mode och klädsel. Internationella modetrender spred sig också till Finland.

Först omfamnades nymodigheterna av ståndspersoner och därefter tog vanligt folk i bruk dem. Människor har med klädernas och modets hjälp visat sin position i samhället och framhävt det bästa i sitt utseende. Klädindustrin har genom tiderna underlättat för människor att följa det senaste modet.

  • Historiequizet: Mjölk, läsk och exklusiva festdrycker

    Ett historiequiz för hela familjen.

    Helsingfors stadsmuseum sammanställer varje vecka frågor kring gamla tiders fenomen. Denna gång är temat olika drycker. Ibland dricker vi för att släcka törsten, andra gånger för att skapa feststämning. Det är svårt att tänka sig firandet av märkesdagar eller årliga fester utan tillhörande drycker. Men den allra viktigaste drycken är vatten, eftersom vattnet är livsviktigt för oss.

  • Nya insikter för företagare under coronakrisen - arbetsinkomsten spelar stor roll även före pensionen

    Arbetsinkomsten bestämmer även sociala förmåner.

    Under våren och sommaren har många småföretagare inom till exempel turism- och restaurangbranschen påverkats av coronapandemin. Det här har lett till att flera har haft det kämpigt ekonomiskt, men även till att många företagare har insett kopplingen mellan inkomsten de uppger och vilka sociala förmåner de har rätt till. Carl Pettersson, VD för försäkringsbolaget Veritas, säger att många företagare har varit tvungna att skjuta upp sina försäkringsavgifter, men att många även har höjt sin arbetsinkomst under våren och sommaren.

Vetamix

Nyligen publicerat - Vetamix