Hoppa till huvudinnehåll

I dag får vi veta om reserestriktioner hävs – regeringen sitter samlad i Ständerhuset

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson Säätytalon portailla.
Justitieminister Anna-Maja Henriksson. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson Säätytalon portailla. Bild: Petteri Bülow / Yle coronavirus,Wuhan-coronavirus,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,Regeringen Marin,statsrådet,Ständerhuset,Anna-Maja Henriksson,justitieminister,Justitieminister

Regeringen sitter i dag samlad för att diskutera ett eventuellt uppluckrande av reserestriktionerna utomlands. Yle träffade ministrarna då de var på väg in till förhandlingarna i Ständerhuset i Helsingfors. Det verkade som om alla var redo att lätta på restriktionerna, men ledordet var försiktighet.

Epidemiläget måste tas i beaktande, var den förhärskande åsikten, och särskilt läget i Sverige är bekymrade.

I går rapporterade Yle att resande till de baltiska länderna eventuellt var på väg att öppnas, samt till Norge, Danmark och Island. I början av juli kan finländare också åka till Tyskland. Sverige hör inte till de länder dit resebegränsningarna kan hävas, förutom för personer som sällskapar över gränsen.

Inför förhandlingarna i dag uttryckte justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) förståelse för att familjeförhållanden ska beaktas vad gäller resor till och från Sverige, och hon konstaterade att situationen är olika på olika håll i Sverige.

Coronaläget verkar också ha lugnat ner sig en aning i Stockholmsregionen, sade Henriksson. Henriksson hoppas ändå att finländarna satsar på att resa i hemlandet den här sommaren.

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) betecknade också för sin del läget i Sverige som bekymmersamt. Han berättade att han haft direkta samtal med kolleger i Danmark och Norge om gränslättnader.

– Också från estniskt håll finns ett tryck på att Finland borde tillåta ester att resa till Finland, på samma sätt som finländare är välkomna i Estland redan nu.