Hoppa till huvudinnehåll

Makalös start på sommaren för Kristian Pulli – gjorde sin bästa tävling någonsin och hoppade finländskt rekord i längd: "Fattar inte riktigt"

Kristian Pulli slog till med buller och bång i sin säsongsdebut i längdhopp. Han fick på en kanonträff i en tävling i Esbo och raderade ut Tommi Eviläs namn ur rekordböckerna.

Kan man få en bättre start på friidrottssäsongen än Kristian Pulli?

Hans premiär är åtminstone svårslagen. Pulli fick till ett jättehopp i en tävling i Esbo och noterade finländskt rekord i längdhopp.

Med 1,8 sekundmeter i ryggen flög Pulli genom den varma Esbokvällen och landade på 8,27 – en förbättring med fem centimeter av Tommi Eviläs rekordnotering som hade tio år på nacken.

– Just nu fattar jag inte riktigt vad som hände. Det känns verkligen bra. Det smällde till rejält i första hoppet. Det kändes som allt satt, men jag trodde inte att det var så långt, säger han till Iltalehti.

Kanonhoppet var Pullis allra första insats för sommaren och han putsade sitt personliga rekord från 2017 med tjugo centimeter.

Pullis pappa och tränare Seppo Pulli säger till Yle att han förväntade sig ett nytt personligt rekord. Det som gjorde rekordhoppet lite speciellt var att Pulli hoppade med fjorton stegs ansats i stället för arton.

Ny världstvåa

Efter det magiska första hoppet fortsatte Pulli att hoppa jämnt och väldigt bra. I sitt fjärde hopp noterade han 8,13 – ett resultat som också hade räckt till nytt personligt rekord. Totalt hade Pulli tre hopp över åtta meter i tävlingen.

Han stod över de två sista omgångarna för att spara lite krafter till kommande tävlingar.

– När jag kom tillbaka till Finland efter ett läger i USA sjönk formen en aning i det kalla vädret. Nu har den förbättrats, säger Pulli på friidrottsförbundets webbplats.

Tack vare kvällens resultat är Pulli ny världstvåa i längdhopp. På grund av coronaviruset har det tävlats sparsamt i friidrott och många har inte tävlat alls i år.

Pullis rekord är bara fortsättningen på en strålande start på den finländska friidrottssommaren. Bland annat har Krista Tervo noterat nytt finländskt rekord i slägga och Annimari Korte en kanontid på 100 meter häck.

Det kan också noteras att OS-kvalgränsen för herrarnas längdhopp ligger på 8,22. Pullis hopp hade alltså räckt för att kvala in till OS i Tokyo, men det internationella friidrottsförbundet har bestämt att sommarens resultat inte godkänns för att klara kvalgränserna.

Dessutom hade Pullis 8,27 räckt till att vara Europatvåa under 2019. Greken Miltiadis Tentoglu var bäst i Europa i fjol med sina 8,32. I världsstatistiken hade Pulli varit åtta.

Video: Ville Reunanen