Hoppa till huvudinnehåll

Minister Kosonen: I juli är idrottsevenemang med över 500 personer på läktarna möjliga

Forsknings- och kulturminister Hanna Kosonen levererade beskedet på torsdagen.
Forsknings- och kulturminister Hanna Kosonen levererade beskedet på en presskonferens. Forsknings- och kulturminister Hanna Kosonen levererade beskedet på torsdagen. Bild: Vesa Moilanen / Lehtikuva Hanna Kosonen

Forsknings- och kulturminister Hanna Kosonen (C) levererade på torsdagen ett besked som många idrottsklubbar väntat på. Idrottsevenemang med över 500 åskådare på läktarna är möjliga om arrangören kan garantera publikens säkerhet.

Regeringen gick redan i april ut med att offentliga tillställningar för över 500 personer kommer att vara förbjudna åtminstone fram till den 31 juli. Restriktionen gäller fortfarande, men från regeringshåll meddelas att undantag för evenemang som ordnas utomhus kommer att vara möjliga från och med den 1 juli.

I praktiken innebär det färska undantagsbeskedet att åskådarantalet i samband med exempelvis fotbollsmatcher kan begränsas till 500 personer per läktarsektion, i stället för 500 personer per match.

För att få tumma på de ursprungliga restriktionerna krävs att arrangören kan garantera åskådarnas säkerhet med hjälp av särskilda säkerhets- och hygienarrangemang.

Sektionerna måste utgöra självständiga delar och vara avgränsade från varandra. Varje sektion måste förses med egen personal samt egna restauranger och toaletter.

Nästa vecka ska regeringen meddela om vilka restriktioner som gäller från och med den 1 augusti.