Hoppa till huvudinnehåll

Så här kunde en fotbollsmatch ordnas med lättare restriktioner: Var tredje sittplats på varannan rad i användning

En kvinna lägger ner markeringar på Tölö fotbollsstadion.
HJK funderar på hur en match kunde ordnas säkert för ungefär 2 000 åskådare. Här går en från personalen genom läktaren för att märka ut tillåtna sittplatser med tusch. En kvinna lägger ner markeringar på Tölö fotbollsstadion. Bild: Yle/Sebastian Backman läktare,HJK Helsingfors,Finnair Stadium

Glädjebeskedet kom – nu är det upp till klubbarna att tillämpa de lättare restriktionerna. Vi går igenom hur en match med fler än 500 åskådare kunde genomföras i praktiken. Det finns ett stort bekymmer: Hur ska säsongskortsinnehavare behandlas?

På HJK:s hemmastadion i Tölö ritas nya riktlinjer upp – bokstavligen.

Ungefär var tredje sittplats på varannan rad har markerats med svart tusch. Innebörden: Här kunde en person sitta och njuta av ligafotboll nu när restriktionerna lättats upp.

Då man zoomar ut märker man att personerna skulle sitta rätt glest. Om man räknar kommer man inte upp i 500 sittplatser per läktarsektion. Helsingforsklubben räknar med en maxkapacitet på runt 2 000 åskådare per match.

Tölö fotbollsstadions läktare. En del platser är markerade med svart tusch.
Andra klubbar behöver inte tänka som HJK. Eget ansvar betonas. Tölö fotbollsstadions läktare. En del platser är markerade med svart tusch. Bild: Yle/Sebastian Backman Veikkaus,Spelautomat,läktare,HJK Helsingfors,Finnair Stadium

Just nu är restriktionen 500 personer per match – men från och med juli är det 500 per läktarsektion som gäller, så länge som publikens säkerhet garanteras.

– Det är upp till varje klubb att räkna ut hur många som ryms på ett säkert sätt, inom riktlinjerna, säger fotbollsligans vd Timo Marjamaa.

Men hur skulle arrangemangen kunna se ut i praktiken i herrarnas fotbollsliga?

Vi tar en titt.

Fotbollsligans vd Timo Marjamaa på Tölö fotbollsstadion.
Timo Marjamaa säger att fotbollsligan aktivt lobbade för att restriktionerna ska lättas. Fotbollsligans vd Timo Marjamaa på Tölö fotbollsstadion. Bild: Yle/Sebastian Backman Timo Marjamaa,Fotbollsligan

Innan matchen

Klubbarna vädjar till supportrarna, som tycker om att dyka upp fem minuter innan avspark: Kom till matchen i god tid.

Problemsituationer kan nämligen uppstå om många personer från skilda läktarsektioner rör sig nära varandra på väg till stadion.

Hemmalaget ser till att skilda läktarsektioner slussas till sina platser via olika vägar. De ska inte mötas vid stadion.

Tölö fotbollsstadions läktare.
Det finns rejält med sittplatser på Tölö fotbollsstadion, som vanligtvis har en kapacitet på långt över 10 000 åskådare. Tölö fotbollsstadions läktare. Bild: Yle/Sebastian Backman läktare,HJK Helsingfors,Finnair Stadium

Under matchen

Inne på stadion är de olika läktarsektionerna isolerade. Det är förbjudet att röra sig mellan sektionerna, som har egna försäljningsställen och toaletter.

Handsprit är utplacerat på strategiska ställen och det finns tydlig skyltning som upplyser publiken om specialarrangemangen som gäller.

Efter matchen töms läktarsektionerna i tur och ordning, för att undvika att åskådare från de olika sektionerna möts utanför stadion.

Läktare 109 på Tölö fotbollsstadion.
Finns det tillräckligt med sanitetsutrymmen för alla sektioner? Läktare 109 på Tölö fotbollsstadion. Bild: Yle/Sebastian Backman läktare,HJK Helsingfors,Finnair Stadium

Bekymren: Säsongskortsinnehavare och köer

Men det finns fortfarande potentiellt problematiska punkter som vållar klubbarna huvudbry.

För det första: Finns det tillräckligt med toaletter på arenan för de olika sektionerna?

För det andra: Hur ska man behandla säsongskortsinnehavarna?

Vissa klubbar har sålt tusentals säsongskort och får ta sig en rejäl funderare på hur de ska behandla sina mest hängivna anhängare.

– Man måste fundera på vem som ska få gå på matchen, och när. Det handlar om väldigt utmanande situationer, säger Marjamaa.

Ett svart streck dras på en läktarplats.
I väntan på regeringens besked fortsätter klubbarna skissa upp planer. Ett svart streck dras på en läktarplats. Bild: Yle/Sebastian Backman läktare,HJK Helsingfors,Finnair Stadium

Stor lättnad för klubbarna

De lättare restriktionerna är en livboj för de utsatta fotbollsklubbarna, som kämpat i motvind under pandemin. Många tyckte att idrotten blev styvmoderligt behandlad, då regeringen tillät museer och nöjesparker att ta in fler än 500 personer.

Marjamaa är glad över att regeringen nu ändrat sig. Han betonar att det finns förutsättningar för säkra arrangemang på de rymliga läktarna.

– Vi har lång erfarenhet av att ordna säkra evenemang. Smittan sprids inte lika lätt i uteluft och vi betonar hygien, avstånd, desinficering och ingen publikkontakt mellan olika läktarsektioner.

Fotbollsligan sparkar i gång den 1 juli.

Informationen i artikeln baserar sig på intervjuer med fotbollsligans vd Timo Marjamaa och HJK:s personal.