Hoppa till huvudinnehåll

Svenska regeringen besviken på Finland: "Vi hade gärna sett ett annat besked"

Mikael Damberg
Det finns en upprördhet över situationen, inte minst i gränsområden, säger Sveriges inrikesminister om reserestriktionerna mellan Finland och Sverige. Mikael Damberg Bild: EPA/Fredrik Sandberg Mikael Damberg

Sverige hade gärna sett att Finland välkomnat svenska resenärer till landet, på samma sätt som man i dag meddelade om uppluckrade reserestriktioner för Baltikum, Norge, Danmark och Island. Beslutet kommer ändå inte att försämra relationen länderna emellan, säger inrikesminister Mikael Damberg.

Finska regeringens meddelande om att begränsningarna gentemot resande från Sverige hålls fortfarande i kraft på grund av coronaläget i landet var en besvikelse för den svenska regeringen.

- Vi hade gärna sett att Finland kom med ett annat besked även för Sverige, säger Sveriges inrikesminister Mikael Damberg till Svenska Yle.

Damberg medger ändå att läget skapar oro i många som frågan berör.

- Det finns en upprördhet över situationen, inte minst i gränsområden.

- Sverige har inte stängt våra gränser i Norden. Man ska komma ihåg att det är av betydelse för turistnäringen och för vår ekonomi när andra nordbor besöker Sverige. Men alla i Sverige, även besökare, ska följa rekommendationer och regler kopplat till Covid-19.

Tidigare i dag på torsdagseftermiddagen meddelade regeringen om att man från och med måndagen den 15 juni slopar gränskontrollerna för resande från Estland, Lettland, Litauen, Norge, Danmark och Island.

De svenskar som äger en fastighet, till exempel en sommarstuga, i Finland eller har familj i landet, har emellertid inträde. För sådana personer gäller rekommendationer för två veckors karantän fortfarande.

Det nordiska samarbetet fortsätter i god anda

Beslutet kommer enligt Damberg ändå inte att försämra relationerna länderna emellan. Damberg säger att Sverige har ett gott samarbete med Finland, och i enlighet med den nordiska traditionen kommer man att fortsätta diskutera gemensamma lösningar.

- Vi har jobbat hårt för en gemensam nordisk lösning för gränsfrågor och resande. Vi vill se en öppen region och det fortsätter vi att arbeta för, säger Damberg.

- Våra medborgare lever och rör sig över gränserna – både socialt och yrkesmässigt. Vi har alla ett ansvar att agera på ett sätt som inte försvagar det nordiska samarbetet, säger han.

Det ser ändå ut som att restriktionerna gentemot svenska resenärer inte kommer att pågå så länge till:

- Jag noterar att EU-kommissionen idag uppmanar alla medlemsstater i EU att avskaffa inre gränskontroll med anledning av Covid-19 redan den 15 juni, tillägger Mikael Damberg.