Hoppa till huvudinnehåll

WHO varnar för att coronapandemin sprids allt snabbare i Afrika

En man som dött i covid-19 i Sydafrika begravs.
En 54-årig skoltaxichaufför som dött i covid-19 begravs i Kapstaden den 9 juni. Sydafrika står för över en fjärdedel av alla bekräftade coronafall på den afrikanska kontinenten. En man som dött i covid-19 i Sydafrika begravs. Bild: AFP / Lehtikuva Sydafrika,COVID-19,coronavirus,Cape Town

Världshälsoorganisationen WHO varnar för att coronapandemin nu sprids i en allt snabbare takt i flera afrikanska länder.

Hittills har coronaviruset i Afrika spritt sig väldigt långsamt, det tog 98 dagar innan 100 000 fall hade bekräftades på kontinenten. Men sedan tog det endast 18 dagar för antalet att fördubblas.

WHO säger att viruset som först hittade till städerna med resenärer, nu håller på att sprida sig till alltmer avlägsna områden.

Det här väcker oro eftersom många områden inte kan erbjuda intensivvård.

Matshidiso Moeti, som är WHO:s regionchef i Afrika, säger att bristen på coronavirustester och annan utrustning är en stor utmaning just nu, men hon tror ändå inte att myndigheter missar allvarliga fall eller dödsfall.

Flest coronasmittade i Afrikas 54 länder har hittills påträffats i Sydafrika, där 55 000 fall har bekräftats.

Sydafrikas coronarestriktioner var effektiva och verkställdes i ett tidigt skede, men sedan de började lättas upp under förra månaden har antalet fall ökat i snabb takt.

Sammanlagt har Afrika omkring 200 009 coronasmittade och över 5000 personer har avlidit i covid-19.

Moeti befarar att det enda som kan stoppa den allt större spridningen av coronaviruset i Afrika nu är ett vaccin.

- Jag tror att vi är tvungna att leva med en konstant ökning av coronafall tills ett fungerande vaccin tagits fram.


Källor: AP, Reuters