Hoppa till huvudinnehåll

Experten Tom Andtbacka väldigt imponerad av Therese Johaugs löpkapacitet – vilja och fysik av stål för norskan långt: ”Hon kunde vara topp sex på ett EM”

Therese Johaug i farten på 10 000 meter.
Therese Johaug sprang in på nytt världsårsbästa på 10 000 meter. Therese Johaug i farten på 10 000 meter. Bild: Cornelius Poppe / EPA-EFE / All Over Press Therese Johaug

Yle Sporten bad långdistanstränaren Tom Andtbacka att analysera Therese Johaug som löpare. Han tror att norskan skulle vara med i tätstriden i ett EM – men löpstilen är svår att göra om totalt. ”Man kan inte påstå att det ser speciellt lätt eller elegant ut, men hon tar sig framåt fort.”

31.40,69 – en 10 000-meterstid som fick experter att hylla skiddrottningen Therese Johaug efter friidrottsgalan i Oslo i går kväll.

– Vilken motor och vilket pannben hon har. Hon bara kör, sa SVT:s expert Kajsa Bergqvist.

När Yle Sporten ger den erfarne friidrottstränaren Tom Andtbacka chansen att syna Johaugs rekordlopp öser han också beröm över norskan.

– Jag är väldigt imponerad. Insatsen bevisar vilken elitidrottare och uthållighetsmänniska hon är. Hon skulle kanske inte vara världsklass i alla uthållighetsgrenar, men hon skulle vara väldigt duktig.

– Hon har rätt kropp – hon är stark och samtidigt lätt. Hon har en fruktansvärd syreupptagningsförmåga och en vilja av stål. Som en parentes vill jag tillägga att jag utgår från att hon håller sig till tillåtna metoder. Jag önskar det av hela mitt hjärta.

Johaug har tidigare i karriären varit dopningsavstängd.

Europamästaren hade sämre tid

Enligt Andtbacka är det tufft att våga sätta en så hög målsättning som Johaug gjorde. Hon var ute efter att putsa sitt personliga rekord med en halvminut och klara VM-kvalgränsen för 2019.

Hon kapade fyrtio sekunder.

– Det brukar vara pirrigt att göra sin säsongsdebut på bana. Man ska verkligen ha rätt fokus för att kunna sätta rekord.

På grund av coronaviruset är sommarens friidrottsmästerskap inställda. Andtbacka tror att Johaug hade haft goda chanser till en framskjuten placering i EM i Paris.

– Jag tror att hon kunde ta sig in bland de sex främsta i ett EM.

Vid EM i Berlin 2018 vann Lonah Chemntai Salpeter guld på 31.43,29 – det vill säga en knappt tre sekunder sämre tid än Johaugs.

– Mycket hänger på hur ett sådant lopp skulle bli. Med ett stenhårt tempo under andra halvan skulle Johaug kunna vara ännu högre upp i resultatlistan. Då skulle starka spurtare krokna. Däremot vet jag inte hur bra Therese är på att spurta.

Skulle inte gynnas av spikskor

Andtbacka har inte varit på plats och sett Johaug springa. Han har sett henne på tv och anser att hon har en löpstil som passar henne väl.

Enligt Andtbacka har det förts diskussioner bland nordiska tränare om hur Johaug skulle kunna utvecklas och bli ännu snabbare, men han är inte övertygad.

– Man kan inte påstå att det ser speciellt lätt eller elegant ut, men hon tar sig framåt fort.

– Hon är en erfaren och fullvuxen idrottare. Då får man utgå från att det här är hennes stil. Hon kunde löpa mer ekonomiskt, men det skulle också komma automatiskt om hon löper fler tävlingar på bana eller slätt underlag.

I friidrottsmästerskap springer de allra flesta med spikskor, men Johaug använder ”vanliga” löpskor. Ingen större skillnad, säger Andtbacka.

– Förr var det stor skillnad. Nu tappar man inte mycket och jag skulle inte rekommendera Therese att byta till spikskor nu. Ju längre löpsträckan är, desto mindre tappar man med en bra löpsko och jag är säker på att hon har bra utrustning.

Pullis rekordhopp var imponerande

En minst lika imponerande start på säsongen stod Kristian Pulli för i Esbo i går. Pulli hoppade hela 8,27 i herrarnas längdtävling – nytt finländskt rekord.

Yle Sportens friidrottsexpert Otto Ylöstalo säger att det mesta klaffade i rekordhoppet.

– Första tävlingen, första hoppet – det är imponerande på många nivåer. Dessutom var hela hans serie väldigt bra och jämn.

Pulli hade tre hopp över åtta meter – resultat som verkligen inte har varit vardagsmat. Enligt Ylöstalo är friidrottsbanorna i Alberga också riktigt bra för längdhopp.

– Det som jag reagerade på mest i rekordhoppet var hur bra han bibehöll farten på plankan. Det har varit hans problem. Jag har aldrig sett honom få till det så här bra på en tävling. Han hoppade inte med full ansats, men farten vid plankan var minst lika bra.

"Fånigt att man inte kan klara kvalgränserna till OS"

Efter en kanonstart på säsongen efterlyser Ylöstalo jämnhet från Pulli.

– Om man jämför med förra rekordhållaren Tommi Evilä så var han väldigt jämn kring 8,10. Nu är första prioritet för Pulli att stabilisera sig på den nivån och få sådana hopp på löpande band.

Kristian Pulli jublar efter finskt rekord.
Kristian Pulli var jublande glad. Kristian Pulli jublar efter finskt rekord. Bild: Handout/Lehtikuva Kristian Pulli

– Nu stod han för en sällsynt stor rekordförbättring på tjugo centimeter.

Med 8,27 hade Pulli varit Europatvåa i fjol. Nu är han tvåa i världen – och resultatet hade räckt för att kvala in till OS. På grund av coronaviruset är det inte möjligt att klara OS-kvalgränserna i sommar.

– Jag tycker att det är lite fånigt att man inte kan klara gränserna i år. Jag förstår att man inte kan samla rankningspoäng, men det borde inte ha någon betydelse för att klara kvalgränserna.

Video: Ville Reunanen