Hoppa till huvudinnehåll

Fransk polis demonstrerade mot anklagelser om rasism och övervåld – kräver inrikesministerns avgång

Runtom i Frankrike demonstrerade poliser på fredagen mot anklagelser om rasism och övervåld. Poliserna tillbakavisar anklagelserna och anser att poliserna räddar liv. Ett krav av inrikesministern om nolltolerans mot rasism bland poliser har nu fått poliserna att kräva hans avgång.

Känslorna går heta i Frankrike i frågan om rasistiska tendenser inom poliskåren. Nyligen sa en artist att polisen "massakrerar män och kvinnor i förorten utan något annat skäl än deras hudfärg".

På fredagens demonstrationer, som poliserna ordnade för att tillbakavisa anklagelserna, syntes plakat med bilder av skadade poliser och frågan "vem massakrerar vem?".

Flera av polisens fackförbund demonstrerade runtom i Frankrike mot anklagelser av både demonstranter men också mot regeringen. Tidigare i veckan sa inrikesminister Christophe Castaner att polisen inte längre ska få ta strypgrepp på misstänkta, och att tekniken ska slopas från polisutbildningen.

Frankrikes inrikesminister Castaner håller sig om halsen.
Inrikesminister Castaners ord föll inte i god jord bland poliserna. Frankrikes inrikesminister Castaner håller sig om halsen. Bild: imago images/PanoramiC/All Over Press Christophe Castaner

Polisfackförbunden säger att strypgreppet är en teknik som poliser behöver kunna använda sig av, tills man hittar ett annat dugligt alternativ. Enligt förbunden räddar strypgreppet liv, och att förbjuda det skulle försätta polisers liv i fara.

Förutom inrikesminister Castaners förbud provocerades poliserna också av hans policy om en "nolltolerans" för rasism inom poliskåren.

– Polisen är inte rasistisk, de räddar folks liv oavsett deras hudfärg, säger Fabien Vanhemelryck, ordförande för fackförbundet Alliance Police nationale.

George Floyd och Adama Traoré

Inrikesminister Castaners besked kom efter en demonstration på kring 20 000 personer, som hade samlats utanför en domstol i Paris den 2 juni för att kräva åtgärder mot rasism.

Black Lives Matter-demonstrationerna efter fallet George Floyd i USA har spritt sig till Frankrike också, och spätt på frustrationen med rasismen i landet.

Demonstranter har uppmärksammat fallet Adama Traoré, 24-åringen som dog i polishäkte i juli 2016. Två obduktioner och fyra läkarundersökningar har gett motstridiga resultat om dödsorsaken. Traorés familj vidhåller att han ska ha dött genom kvävning för att tre poliser höll ner honom, och hans syster har länge krävt att poliserna ifråga ska åtalas för mord.

Tre personer håller presskonferens, två står i bakgrunden.
Adama Traorés syster Assa uppmanade tidigare i veckan folk över hela Frankrike att delta i demonstrationer på lördag den 13 juni och kräva rättvisa för hennes bror. Tre personer håller presskonferens, två står i bakgrunden. Bild: IAN LANGSDON/EPA Assa Traoré

Förra veckan växte sig missnöjet mot poliskåren än större, då Facebook-meddelanden från en sluten grupp med poliser läckte ut. Poliserna ska upprepade gånger ha använt rasistiska och sexistiska uttryck och till och med hånat offer för polisvåld. Åklagaren i Paris har inlett en utredning med anledning av meddelandena.

Den inkommande helgen har ytterligare demonstrationer mot polisvåld och rasism utlovats i Paris och i städer runtom i landet. Vissa polisfackförbund har uppgett att deras poliser tänker göra det allra minsta deras plikt kräver, eftersom Frankrike inte tillåter strejker bland poliser.

President Emmanuel Macron kan eventuellt komma att försöka lugna ned läget i landet i ett tv-sänt tal på söndag.

Källor: AP, AFP, Reuters, France 24, Sveriges Radio

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes