Hoppa till huvudinnehåll

Gratis hobbyer för barn får pengar av staten – modellen ska förebygga marginalisering

Tangenterna på ett piano, två händer spelar på tangenterna.
Pengar satsas på barn och hobbyer. Tangenterna på ett piano, två händer spelar på tangenterna. Bild: Yle/ Monica Forssell piano,hobbyer,barn spelar piano

Allt fler barn ska ha allt lättare att syssla med en hobby när den så kallade isländska modellen görs om i finsk tappning och blir en del av skoldagen, rapporterar Yle Uutiset.

”Målet är att garantera alla barn och unga möjligheten att delta i en givande och avgiftsfri hobby i samband med skoldagen.”

Så skriver Undervisnings- och kulturministeriet om vad man vill uppnå när "den isländska modellen" bearbetas för finska förhållanden.

Nu verkar modellen bli verklighet.

I sin nya form har den fått namnet "den finländska modellen". Skillnaden är närmast att den isländska varianten innehåller hemkomsttider och mer övervakning.

I årets fjärde tilläggsbudget finns 10 miljoner euro reserverat för den finländska modellen. Därefter är summan 14,5 miljoner per år.

Barns och ungas åsikter ska höras

Tanken är att barn och unga ska få syssla med hobbyer i samband med skoldagen. I samma veva ser man över skolornas morgon- och eftermiddagsverksamhet.

Kommunerna har en stor roll, de ska ansöka om pengar och de ansvarar för att samarbetet fungerar mellan skolor och de som ordnar hobby verksamheten.

Verksamheten kan till exempel handla om musik, idrott eller konst, för att nämna några förslag. Barn och unga ska själva få vara med och planera vilka hobbyer som ska erbjudas.

Unga kan dessutom få sköta hobbyverksamheten på egen hand under övervakning.

En arbetsgrupp har jobbat på att utforma den finländska modellen sedan december och i dag överräcker gruppen sitt utkast till vetenskaps- och kulturminister Hanna Kosonen (C).

Texten är en översatt och bearbetad version av Yle Uutiset artikel Koululaiset pääsevät harrastamaan entistä helpommin, ja vielä ilmaiseksi – Suomen mallista tulee vihdoin totta, skriven av Ulla Malminen. Översättningen är gjord av Jonas Blomqvist.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes