Hoppa till huvudinnehåll

Hemgjord björklövssaft smakar friskt av sommar och skog

Två flaskor björksaft på ett bord med kanna och vackert glas
Outspädd och utspädd björklövssaft Två flaskor björksaft på ett bord med kanna och vackert glas Bild: YLE/Strömsö/Alexandra Wärn saft,Alexandra De Paoli,hemgjord saft

Björklövssaft är kanske inte vad man förväntar sig på kaffebordet men det är en riktigt fräsch och somrig saft med smak av citrus och skog. Använd helst blad av glasbjörk, de smakar bättre än vårtbjörkens blad.

Det här behöver du:
0,5 kg björklöv
2 liter vatten
3 citroner
1 kg socker

Gör så här:
1. Koka björklöven i vattnet i 5 minuter under lock.
2. Dra av från plattan och låt bladen dra i 5 minuter. Sila sedan bort dem.
3. Tillsätt sockret (minska mängden om du vill ha en syrligare saft) och pressa i saften av citronerna.
4. Låt alltihop småkoka i 20 minuter.
5. Häll upp på skållade flaskor. Förvara saften i kylskåpet om den ska drickas snart eller frys in den för längre förvaring. Om du har minskat sockermängden håller sig saften bara några veckor i kylskåpet, så då är det bäst att frysa in den.
6. Saften ska spädas med en del saft och fyra delar vatten, eller efter egen smak.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Porträtt av Elin Skagersten-Ström, programledare för det finlandssvenska tv-magasinet Strömsö.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • En kvinna i en blå skjota sitter på ett trappsteg och ler mot kameran. Grönskande träd i bakgrunden.

    Lena Gillberg

    Trädgårdsexpert
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö