Hoppa till huvudinnehåll

Många har hittat till Sjundeåföretagaren Susse Ekströms paddlingscenter: Folk är trötta på att inte göra något

Porträttbild av Susse Ekström vid kajaker.
Susse Ekström har varit turismföretagare i 22 år. Porträttbild av Susse Ekström vid kajaker. Bild: Yle/Christoffer Westerlund Västnyland,Sjundeå,susse ekström

Närturismen har ökat i Finland under coronakrisen och fler människor än normalt har hittat till Sjundeåföretagaren Susse Ekström paddlingscentrum. Men det kommer att vara tuffa tider för turismbranschen, säger hon.

Torsdagen den tolfte mars rullade Susse Ekströms turismverksamhet på som vanligt och kalendern var fullbokad med grupper. En dag senare, fredagen den trettonde, vände allt.

Följande vecka avbokades alla grupper.

- Som företagare var det ganska häftigt. Vi hade en dålig vinter utan snö bakom oss och väntade på sommaren när allt skulle köra igång igen. Och så kom det här!

“Det här” är förstås coronapandemin, som ledde till att i princip hela samhället stängdes ner. För Susse Ekströms del innebar det att all verksamhet slutade tvärt.

Personalen permitterades

Hennes företag sysslar bland annat med att ordna mötes- och rekreationsdagar åt företagsgrupper, rundturer med buss och cykel- och paddlingsturer.

Dessutom upprätthåller hon verksamheten i en idrottshall och driver eftermiddagsverksamhet i Sjundeå.

- Allt stängde och vi hade ingenting just då. Det var ganska hårt och jag satt nog och funderade på vad jag skulle göra, säger Ekström.

Hon hade dessutom nyligen investerat i uthyrningsstugor och lånen skulle amorteras i vanlig ordning.

Ett vitt stall.
Företag kan till exempel ordna möten i stallet. Ett vitt stall. Bild: Yle/Christoffer Westerlund Västnyland,Sjundeå,stall,purnus gård

Eftersom Susse Ekström inte hade någon aning om hur länge situationen skulle fortsätta, hade hon ingen annan möjlighet än att permittera sin personal.

Och för första gången sedan hon startade sin verksamhet för 22 år sedan anmälde hon sig arbetslös.

- Man kunde ju få 700 euro i företagsstöd, så jag tänkte att jag åtminstone får mat på bordet.

Paddlingsverksamheten lockar folk

Normalt börjar högsäsongen för Susse Ekström turismföretag i mitten av maj, då företags- och pensionärsgrupperna börjar komma. Mellan fyra och åtta grupper vara inbokade per dag.

Kajaker i flera färger på land.
Många har velat komma och paddla under coronavåren. Kajaker i flera färger på land. Bild: Yle/Christoffer Westerlund Västnyland,kajak

Men i år har bokningskalendern gapat mer eller mindre tom. Som tur är har Ekström flera ben att stå på och paddlingsverksamheten har dragit mera folk än vanligt.

Vanligtvis brukar den köra igång vid mors dag och vara öppen på veckoslut fram till juli då den är öppen alla dagar.

- Men nu öppnade vi genast i början av juni och har haft öppet också på vardagar. Folk har blivit ganska trötta på att göra ingenting, så de kommer nog ut nu, konstaterar Susse Ekström.

Hon hoppas att de som har upptäckt paddlingscentren under coronatiderna också kommer ihåg dem när epidemin är över och man kan börja resa utomlands igen.

Få utländska turister

För att göra det så tryggt för både gästerna och personalen finns det en hel del regler då man far ut på paddlingstur.

Bland annat får bara en familj stå på bryggan åt gången och de andra måste vänta på avstånd på sin tur. Personalen håller sig vid sidan och rör inte vid gästerna, för att minska på smittorisken.

Sjundeå å.
Susse Ekströms gård finns invid Sjundeå å. Sjundeå å. Bild: Yle/Christoffer Westerlund Sjundeå,Västnyland,vattendrag,sjundeå å

De flesta som köper tjänster av Susse Ekströms företag är från huvudstadsregionen.

- När allting slog fast tänkte jag att det är tur att vi inte har så mycket turister från utlandet. Vi har inte hunnit marknadsföra oss ditåt, så för mig var det inte ett bortfall.

Hon funderar däremot hur företag i huvudstadsregionen som lever på utländska turister ska klara av sommaren.

För det kommer att bli en tuff tid inom turismbranschen, säger hon.

- Vi hade nyss möte med andra turistföretag i Kyrkslätt, Sjundeå och Ingå och där kom det nog fram att det här året och också nästa år är ganska kört.

Samtidigt uppmanar hon alla att använda tiden så bra som möjligt.

- De företagare som har tid nu borde utveckla verksamheten för att sedan vara färdig när man kan göra något!

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland