Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Snabbt coronatest utvecklas i Finland, Åland får vänta på svenska turister, börsras världen över

Ett fjärrtåg kör förbi.
Tågtrafiken börjar återgå till det normala efter en mycket tyst coronavår. Ett fjärrtåg kör förbi. Bild: Yle/ Lukas Rusk tåg,VR-Group ,Järnvägsspår

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes:

En testmetod som kan förändra coronavården utvecklas i Finland. Forskare försöker lära maskiner att upptäcka coronavirus med hjälp av infrarött ljus. Om metoden fungerar kan den användas på hälsostationer och flera offentliga platser för att få snabba svar på om en person har smittats – det ska ta endast någon enstaka minut innan man får ett svar.

Järnvägsbolaget VR håller på att återgå till normal kapacitet efter en ytterst lugn coronavår. Till midsommar förväntas passagerarmängderna öka, vilket sätter säkerhetsåtgärderna på tågen på prov. VR har infört en plan med nästan hundra åtgärder som ska trygga både resenärernas och personalens säkerhet i epidemitider.

På torsdagen meddelade regeringen att Finland kommer att öppna gränserna till flera länder, men på Åland ledde beskedet till missnöje eftersom Sverigeturismen är stoppad. Åland får nu satsa på finländska turister i stället.

Läs också om svensken Viktor Nygård som bor i Finland. Coronasommarens reserestriktioner leder till att han inte kan åka till som Sverige som planerat, vilket påverkar honom, hans föräldrar och hans barn.

Utrikes:

På fredag ska den norska regeringen publicera nya resedirektiv. Enligt NRK verkar Norge, precis som Finland, ge sina invånare rådet att inte resa till Sverige.

Ekonomin är fortfarande nervös och darrig världen över efter coronavåren. Under torsdagen och tidig fredag morgon har börserna rasat på grund av farhågor om en ny våg av coronapandemin och allmän osäkerhet ekonomiskt.

Vädret

I dag är det rätt soligt och ganska varmt på de flesta håll. Endast i landets östra del kan det förekomma regnskurar och till och med åska. Temperaturen på dagen i landets södra och västra delar 21–25 grader, i öster 18–22 och i Lappland 13–18 grader.

Varning för skogsbrand gäller på många håll i landet, och UV-strålningen är stark på eftermiddagen i landets södra och mellersta delar.

Läs också