Hoppa till huvudinnehåll

NFL-tränaren avslöjar att Colin Kaepernick kan vara nära otippad comeback: ”Någon har visat intresse”

Colin Kaepernick tränar.
Colin Kaepernick visade upp sig för NFL-scouter i fjol. Colin Kaepernick tränar. Bild: Copyright 2019 BACKGRID, Inc./All Over Press Colin Kaepernick

Sommaren 2017 var Seattle Seahawks nära att värva Colin Kaepernick. Men gjorde det inte. Det stör mig i dag, säger lagets chefstränare Pete Carroll – och avslöjar att han däremot fått förfrågningar om quarterbacken nu.

Colin Kaepernick har inte spelat i NFL sedan säsongen 2016. Quarterbacken valde då själv att bryta kontraktet med San Francisco 49ers – och inget annat lag verkade vilja signa den knäböjande spelaren.

Det fanns ändå ett ömsesidigt, om än försiktigt, intresse mellan Kaepernick och Seattle Seahawks sommaren 2017.

Men det blev aldrig något kontrakt. Seattle hade redan då en av ligans bästa quarterbacks i Russell Wilson och kunde inte erbjuda Kaepernick ett jobb i öppningselvan.

– Han är en spelare som ska starta, vet ni. Och en sådan har vi redan, sa tränaren Pete Carroll enligt bland andra The News Tribune då.

Enligt tidningen hade Seattle ändå erbjudit Kaepernick ett kontrakt med ”minimal” lön och en roll som backup. Quarterbacken var inte intresserad.

"Ville inte sätta honom i den situationen"

Nu – tre år senare – medger Carroll att Seattle borde ha hanterat situationen annorlunda.

– Jag ångrar att vi gjorde som vi gjorde. Men samtidigt agerade jag i lagets bästa intresse. Jag trodde mig veta hurudana spelare vi kunde behöva. Jag ansåg faktiskt då att han var tillräckligt bra för att starta i ett NFL-lag, säger Carroll enligt nyhetsbyrån AP.

– Jag ville inte sätta honom i den situationen som vi redan hade med ”Russ”, fortsätter han.

Russell Wilson ledde Seattle till två Super Bowls på raken 2014 och 2015. Det första året gick laget hela vägen. Året innan det hade Kaepernick spelat i finalen med sitt 49ers.

Pete Carroll och Russell Wilson.
Pete Carroll och Russell Wilson. Pete Carroll och Russell Wilson. Bild: All Over Press Pete Carroll,Russell Wilson

Det finns inte officiella uppgifter om vilka lag som varit intresserade av Kaepernicks tjänser sedan 2016, men enligt AP är Seattle det enda laget som faktiskt bjudit in honom för ett träningspass då de gjorde det just sommaren 2017.

Sommaren 2018 rapporterade bland andra ESPN att Seattle fortfarande var intresserade av Kaepernick som backup, men att de valde att nobba honom då Kaepernick inte kunde lova att han skulle sluta knäböja under nationalsången.

I fjol arrangerade NFL ett allmänt träningstillfälle för Kaepernick, som ändå kritiserades för att vara ett PR-jippo. Till råga på allt fick en av de wide receivers som deltog ett kontrakt med Washington Redskins efter det.

"Tänker inte berätta vem det var"

I och med att Black lives matter-rörelsen har börjat sprida sig igen har också Kaepernicks jobbsituation blivit ett diskussionsämne. Till exempel har den tidigare NFL-talespersonen Joe Lockhart föreslagit i en kolumn för CNN att Minnesota Vikings borde värva spelaren.

Det var i Minnesota som George Floyd dödades av en polis.

Och det finns faktiskt intresse för Kaepernick i ligan, avslöjar Carroll.

– Under alla dessa år har jag aldrig fått ett samtal gällande honom. Ingen tränare har ringt mig för att fråga mig vad vi tyckte om honom. Fram till i dag. Jag fick faktiskt ett samtal om honom i dag, säger Carroll.

– Jag tänker inte berätta vem det var, men jag fick ett samtal där vi diskuterade situationen. Någon är intresserad. Vi får bara vänta och se vad det leder till, fortsätter han.

"Han hade rätt redan då"

Oberoende om Kaepernick någonsin spelar i NFL kommer han att ha lämnat ett avtryck i ligan. I sviterna av de världsomfattande BLM-protesterna meddelade ligan förra veckan att man kommer att tillåta spelarna att knäböja under nationalsången i framtiden.

Klubbägarna beslöt för två år sedan att förbjuda liknande protester med en kritiserad regel som skulle tvinga spelare att stå under nationalsången. Regeln implementerades ändå aldrig.

Flera spelare har också offentligt sagt att de ångrar att de inte stödde Kaepernick då han knäböjde. Det medger också Carroll.

– Han hade rätt redan då. Det känns så självklart nu, men allt det där onödiga snacket om att inte respektera flaggan – saker som det inte alls handlade om – förde in hela diskussionen på ett sidospår. Men nu är det annorlunda, säger Carroll.