Hoppa till huvudinnehåll

Nya parkeringsarrangemang i Kalkstrand upprör: “Förändringarna tar över huvud taget inte skärgårdstrafiken i beaktande”

Två båtar vid en hamn.
Nya parkeringsarrangemang, så som tre timmar gratis parkering nere vid hamnen, trädde i kraft för någon vecka sedan. Två båtar vid en hamn. Bild: Yle / Rebecka Svedberg Sibbo,parkeringsplatser,parkering,parkeringsövervakning,kalkstrand i sibbo

Stugägare och företagare som använder sig av parkeringen önskar fler parkeringsplatser och skild boendeparkering för de fastboende. Det här är ett första försök, förklarar Sibbo kommun.

Parkeringen nere vid hamnen i Kalkstrand har varit problematisk i flera år. Nyligen dök nya skyltar upp för att råda bot på problemet.

Nu är det endast tre timmars gratis parkering som gäller nere vid hamnen och parkering längs med Kalkstrandsvägen är förbjuden.

Gäster som vill stanna längre uppmanas parkera på ett privat parkeringsområde några hundra meter bort från hamnområdet.

De här parkeringsarrangemangen har NTM-centralen och Sibbo kommun kommit överens om.

Ett parkeringsområde nere vid stranden.
Nu är det bara korttidsparkering som gäller nere vid hamnområdet. Ett parkeringsområde nere vid stranden. Bild: Yle / Rebecka Svedberg Sibbo,parkeringsplatser,parkering,parkeringsövervakning,kalkstrand i sibbo

Men de här nya arrangemangen faller inte alla i smaken.

- Jag är upprörd för att de har skötts så förskräckligt illa. Jag tycker att man borde ha blivit förberedd på det här och haft några veckor på sig att kunna sköta den här saken, säger Gun Ahlfors.

Otydlig information vid långtidsparkeringen

Gun Ahlfors berättar att hon fick syn på de nya skyltarna en morgon när hon skulle parkera bilen för att sedan åka ut med förbindelsebåten till sin stuga på Pörtö.

För att kunna ta sig ut till stugan behövde hon lämna bilen på den privata långtidsparkeringen en bit bort. Men att parkera där var inte helt enkelt.

Ahlfors berättar att mycket med parkeringen var oklart, bland annat hur och till vem man egentligen ska betala. Vid parkeringen finns ingen parkeringsautomat så betalningen måste skötas via en mobiltelefon.

- Alla gamla människor kan inte använda appar. Alla som kommer till parkeringen borde tryggt kunna veta var de kan parkera sin bil.

Ett tomt grusfält.
Att parkera vid den privata parkeringen har visat sig vara problematiskt. Ett tomt grusfält. Bild: Yle / Rebecka Svedberg Sibbo,parkeringsplatser,parkering,parkeringsövervakning,kalkstrand i sibbo

När Ahlfors äntligen lyckades köpa sin säsongsbiljett förvånades hon över att slutsumman var 175 euro, inte 150 euro som det stod på skyltarna.

Ahlfors önskar att de som fattar beslut skulle tänka på de äldre, skärgårdsborna och dem som har svårt att röra sig.

- Man kan också tänka att skärgårdsborna skulle ha egna parkeringsplatser som de kan parkera på. Det enda riktiga är att där skulle finnas ett ordentligt parkeringsområde där alla som använder förbindelsebåten kan parkera.

Parkeringen ska förenklas och ny information är på väg

Joel Pallaskorpi, Easyparks koordinator för samarbetsavtal, är medveten om att betalningen vid den privata långtidsparkeringen har föranlett en del problem.

- De nuvarande skyltarna är från 2015 och är därför föråldrade och har således skapat förvirring.

Pallaskorpi berättar att underhållet av parkeringen sköts av Parkkipate men betalningen sköts via Easypark. Förändringar har nu gjorts för att göra parkeringen lättare.

- För att förenkla parkeringen har området som tidigare var uppdelat i två områden nu sammanfogats till ett område med en gemensam kod för att betala parkeringen.

Ett tomt grusfält.
P-boxar med ny information om betalningen vid det privata parkeringsområdet ska dyka upp de närmaste veckorna. Ett tomt grusfält. Bild: Yle / Rebecka Svedberg Sibbo,parkeringsplatser,parkering,parkeringsövervakning,kalkstrand i sibbo

Det här ska nu förtydligas med nya skyltar som förväntas dyka upp inom några veckor.

- Det ska komma så kallade P-boxar som liknar parkeringsautomater till utseendet och där all information och tydliga instruktioner för hur man ska parkera framkommer.

Yle Östnyland frågar också om oklarheterna kring parkeringsavgifterna. Pallaskorpi berättar att en säsongsbiljett kostar 150 euro, precis så som det står på kommunens nyuppsatta skyltar.

- Slutsumman beror på vilket servicepaket kunden har eftersom en transaktions- eller serviceavgift läggs till slutsumman. Om kunden har haft ett Easypark small-paket så tillkommer en avgift på 15 procent. På begäran har vi ändå begränsat avgiften till max 2,50 euro.

Färre kunder för Pörtö Line

Ute på Pörtö finns både fast bosättning och sommargäster. Många av dem använder sig av Pörtö Lines förbindelsebåt för att ta sig ut till ön.

Oskar Berntsson, direktör för EW Finland som är det företag som äger Pörtö Line, berättar att de är oroliga över de nya parkeringsarrangemangen.

- Vi är mycket oroade av flera olika skäl. Det vi främst tänker på är de fast boende i skärgården. Man måste se till att de finns lättillgängliga och bra parkeringsplatser för dem.

- De andra som oroar oss är de som jobbar i skärgården: vår egen personal och andra entreprenörer. Tre timmar är en mycket kort tid för att fara ut och göra ett jobb ute i skärgården.

Man i svart, röd vägg i bakgrunden
De nya parkeringsarrangemangen oroar Oskar Berntsson. Arkivbild. Man i svart, röd vägg i bakgrunden Bild: Yle/Helena von Alfthan porträtt,pörtö line

Som en tredje och sista sak nämner Berntsson problemet med kunder som ska parkera för att åka ut på en dagsutflykt.

- Vi kan inte förstå att man nu när man ska försöka stöda turismföretag fattar ett sådant här beslut. Det är som att lägga ett skynke på. Hur ska någon kunna åka ut till Norkullalandet eller Söderskär då det är frågan om heldagsutflykter?

Enligt honom borde det finnas en begränsad men ändå tillgänglig möjlighet till fri parkering.

- Inte så som det har varit tidigare, alltså för evigt. Tre timmar är helt för kort. Jag tror att det är bra att parkeringen har begränsats till en del men utrymme för de fast boende och oss entreprenörer har inte reserverats.

Förbindelsebåt till Pörtö
Pörtö Line transporterar många stuggäster ut till skärgården. Arkivbild. Förbindelsebåt till Pörtö Bild: Yle/Carmela Walder Pörtö,kalkstrand

Berntsson berättar att de nya skyltarna om tre timmars gratis parkering på hela området kom som en total överraskning. Det här kommer att synas i en minskning i antalet kunder, tror han.

- Det är helt klart att det kommer att påverka negativt. Det som kanske mest är synd är att när man i några år har jobbat hårt för att åstadkomma en jättefin turistprodukt och så kommer man och gör så här.

Pro Pörtö hoppas på boendeparkering och fler parkeringsplatser

Föreningen Pro Pörtö är inte heller helt nöjd med de nya arrangemangen.

- De här förändringarna tar ur vår synvinkel inte över huvud taget inte skärgårdstrafiken i beaktande: dem som åker ut till stugorna och de fast boende där, säger Pro Pörtös ordförande Marina Furuhjelm.

Under våren har föreningen försökt få till ett möte med NTM-centralen och Sibbo kommun för att kunna föra fram föreningens och Pörtöbornas intressen men utan att lyckas.

Marina Furuhjelm poserar framför flaggstänger.
Pro Pörtös ordförande Marina Furuhjelm hoppas på fler parkeringsplatser i Kalkstrand. Arkivild. Marina Furuhjelm poserar framför flaggstänger. Bild: Yle / Ted Urho person,marina furuhjelm

Furuhjelm berättar att föreningen exempelvis har föreslagit att den högra sidan av Kalkstrandsvägen på väg ner mot hamnen skulle kunna breddas för att få fler parkeringsplatser.

- Det skulle kunna vara betalda parkeringsplatser. Vi söker inte efter att det automatiskt skulle vara avgiftsfri parkering utan att man skulle få mer parkeringsplatser också för långtidsparkering nere i hamnen.

Furuhjelm berättar att de gärna också skulle se att det skulle finnas en skild boendeparkering för de fast boende ute i skärgården.

- Det här leder till att den enda parkeringen som finns är den privata parkeringen. Där kan man köpa en säsongsbiljett men man får inte en egen märkt parkeringsplats så inget garanterar att du faktiskt ryms på parkeringsområdet. Det beror nu på hur många som börjar parkera där.

bilar som är felparkerade på en trottoar
Så här har det ibland sett ut längs med Kalkstrandsvägen. Nu är det förbjudet att parkera längs med vägen. Arkivbild. bilar som är felparkerade på en trottoar Bild: Jeanette Broman / Yle Sibbo,felparkering

Ett annat problem Furuhjelm tar upp är att långtidsparkeringen ligger några hundra meter borta.

- Jag vet att många är jätteupprörda över det här. För äldre människor har det visat sig vara ett problem och de vill ha parkeringsplatser närmare.

Pro Pörtös styrelse ska diskutera parkeringsarrangemangen och vilka synpunkter de kommer att föra vidare vid sitt nästa möte.

- Målet är fortfarande att kämpa för att få diskutera saken med NTM-centralen och Sibbo kommun. I första hand för vi fram det här med boendeparkering, åtminstone för de fast boende. Det är något jag tycker att vi borde göra snabba ändringar i.

"Ett första försök", säger kommunen

- Vi har informerat att parkeringen nere i Kalkstrand utreds och att förändringar kommer att ske under sommaren. Närmare information om när skyltarna skulle dyka upp hann vi tyvärr inte ge, säger Sibbo kommuns gatuchef Simo Kesti.

Kesti berättar att de nya arrangemangen är ett försöka att få ordning på parkeringskaoset. Tre timmars parkering gäller alla platser förutom parkeringsrutorna för invalidparkering.

- Om vissa platser skulle vara gratis så skulle ingen någonsin vilja använda den avgiftsbelagda privata parkeringen.

Inget är hugget i sten. Vi följer med läget och fortsätter diskutera med NTM-centralen och funderar ifall några förändringar behöver ske redan i sommar

Att den privata parkeringen upplevts oklar är också något som Kesti fått höra men han poängterar att kommunen inte har något med den göra.

Hur har de fast boende ute i skärgården beaktats i de här nya parkeringsarrangemangen?

- På så sätt att de som vill parkera en längre tid har möjlighet att köpa en säsongsbiljett vid den privata långtidsparkeringen.

I framtiden kan det ändå vara möjligt att få långtidsparkering också nere vid hamnen.

- Det här är bara ett första försök att råda bot på problemet och göra trafiken säkrare. Inget är hugget i sten. Vi följer med läget och fortsätter diskutera med NTM-centralen och funderar ifall några förändringar behöver ske redan i sommar.

Parkeringen på hamnområdet vid Kalkstrand kommer att övervakas med parkeringsövervakning som ordnas i samarbete mellan Sibbo och Kervo.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland