Hoppa till huvudinnehåll

Pappan får nu besöka mödrapolikliniken - centralsjukhuset i Karleby lättar på begränsningarna

Förlossningen på Mellersta Österbottens centralsjukhus.
Förlossningsavdelningen på Mellersta Österbottens centralsjukhus. Förlossningen på Mellersta Österbottens centralsjukhus. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Mellersta Österbottens centralsjukhus,Karleby,förlossningssjukhus,Födsel

Från och med måndag lättar centralsjukhuset i Karleby på en stor del av sina restriktioner gällande stödpersoner vid förlossningar. I Vasa avvaktar man ännu i det här skedet.

Vid mödrapolikliniken på centralsjukhuset i Karleby har man inte fått ha med någon stödperson på grund av smittorisken.

- Alltså vid screening och besök på mödrapolikliniken, säger Charlotta Frostdahl, överläkare på kvinnokliniken.

Från och med måndag 15 juni får man ha en stödperson med sig vid dessa tillfällen.

- Men bara en person. Inte hela familjen, säger Frostdahl.

På förlossningssidan lättar restriktionerna genom att man nu kommer att få ha en stödperson med sig också under själva igångsättningen.

- Alltså om förlossningen sätts igång eller man kommer för att föda men ligger på avdelningen en stund före man skickas till förlossningssalen.

Överläkare Charlotta Frostdahl
Charlotta Frostdahl. Överläkare Charlotta Frostdahl Bild: Yle/Carolina Järn Mellersta Österbottens centralsjukhus,Karleby,Österbotten,frostdahl

Stödpersonen har redan tidigare fått vara med under själva förlossningen, så inget nytt där.

Inget nytt heller i det att stödpersonen får vara med efter förlossningen i ett familjerum.

- Men finns det två mammor i samma rum så begränsas besökstiden till en timme per dag. Vi försöker så långt det går att mammorna får egna rum, säger Frostdahl.

I början av april slog universitetssjukhusen i Finland fast begränsningar kring förlossningar. Nu luckras de upp i lite olika takt beroende på sjukhus.

- En del sjukhus kommer inte att öppna upp besöken på mödrapoliklinikerna ännu. Men vi gjorde det beslutet eftersom vi har mödrapolikliniken och screeningen i samma utrymmen och delvis samma personal, säger Frostdahl.

Ingen stödperson på polikliniken i Vasa

På Vasa centralsjukhus lättar man inte ännu i det här skedet på begränsningarna gällande mödrapolikliniken och screeningen. Det är alltså fortfarande inte tillåtet för en stödperson att närvara vid dessa tillfällen.

Dock har man inte begränsad besökstid i de rum där det finns två mammor.

- Vi försöker se till att mammorna får egna rum så långt utrymmet räcker, säger koordinerande avdelningsskötare Kaisa Muikku på förlossnings- och gynekologiska avdelningen på Vasa centralsjukhus.

Muikku säger att sjukhuset inom snar framtid ska se över sina begränsningar.