Hoppa till huvudinnehåll

Therese Johaug krossade sitt personliga rekord, satte bästa tiden i världen och klarade VM-gränsen: ”Trodde ju jag hade tagit vatten över huvudet”

Therese Johaug i farten på 10 000 meter.
Therese Johaug i farten på 10 000 meter. Therese Johaug i farten på 10 000 meter. Bild: Cornelius Poppe / EPA-EFE / All Over Press Therese Johaug

VM-gränsen på 10 000 meter? Inget problem för Therese Johaug. Skiddrottningen var till och med tio sekunder snabbare än hon hade väntat sig på ”Impossible Games” på Bislett på torsdagskvällen. Daniel Ståhls insats lämnade däremot mycket att önska.

– Jag hade en väldigt bra dag i dag, säger Therese Johaug till NRK efter loppet – och det är inte många som motsätter sig det påståendet.

Johaug hade bestämt sig för att tävla i friidrott igen efter att ha tagit NM-guld i fjol – med ett ännu högre mål i siktet. VM-gränsen till Doha i fjol på 31.50,00.

Med hjälp av lampor längs med banan klarade hon av att hålla rätt takt. Inför tävlingarna hade hon konstaterat att hon senast gjort en ”juniortabbe” och inlett för snabbt. Nu hade hon krafter kvar på slutet.

Therese Johaug i farten på 10 000 meter.
Therese Johaug fick sololöpa. Therese Johaug i farten på 10 000 meter. Bild: Vidar Ruud / EPA-EFE / All Over Press Therese Johaug

Då hon insåg att hon närmade sig målet lämnade hon lamporna bakom sig och spurtade över mållinjen med tiden 31.40,69. Det är det bästa resultatet på 10 000 meter i år i världen.

– ”Ljusharen” hjälpte mig då jag inte har så mycket erfarenhet av att löpa. Det var ju det jag missade med i fjol, påpekar hon för NRK och tillägger att hon ändå i typisk stil inledde lite för snabbt och fick anpassa sin fart till lamporna.

– Det var bara en dröm att klara VM-gränsen – det var ju ändå en halv minut snabbare än min NM-tid i fjol – så jag trodde ju att jag hade tagit vatten över huvudet, fortsätter Johaug.

"Börjar bli gammal"

Även om det inte blev någon ”juniortabbe” den här gången medger Johaug ändå att hon var väldigt nervös inför starten. Närmare sagt under de 14–15 timmarna före tävlingen, berättar hon.

Men det syntes sannerligen inte på banan.

– Jag hade bestämt mig att följa ljusharen och sedan bara ge järnet om jag ännu hade krafter kvar i slutet. Och det hade jag. Så jag kom i mål före lamporna, berättar hon.

Johaug understryker ändå igen att hon inte tänker sadla om helt och hållet. Det är fortfarande längdåkning som är hennes paradgren.

– Jag börjar bara bli gammal och behöver annan inspiration för att träna, berättar hon.

"Inga ursäkter"

Rekord blev det också på 300 meter häck, 200 meter häck och 2000 meter. Men en som inte imponerade var Daniel Ståhl.

Den svenske diskusbjässen fick inte tekniken att stämma och fick nöja sig med 65,92. Det räckte ändå till för att vinna med en dryg meter ner till landsmannen Simon Pettersson.

– Inga ursäkter, det här är för dåligt, säger Daniel Ståhl till SVT Sport efteråt.

– Jag har mycket mer längder i kroppen och har kastat långt på träning flera gånger, fortsätter han.

Artikeln uppdaterad klockan 11.43: poängterat att VM-gränsen gällde i fjol. Gränserna till VM i Eugene 2022 har inte ännu offentliggjorts.

Läs också