Hoppa till huvudinnehåll

Tre lopp till borttagna från F1-kalendern – fler deltävlingar möjliga i Europa och Ferrari kan få köra sitt 1000:e race på hemmaplan på ny bana

Vettel och Leclerc i Bahrains Grand Prix.
Sebastian Vettel och Charles Leclerc. Vettel och Leclerc i Bahrains Grand Prix. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Charles Leclerc,Sebastian Vettel,Scuderia Ferrari

F1 bekräftade i dag att tre till deltävlingar har inhiberats: Azerbajdzjan, Singapore och Japan. Man är ändå övertygad om att få ihop 15–18 deltävlingar under säsongen. Nu diskuteras fler lopp i Europa och Ferrari kan ha chans till jubileumstävling på hemmaplan.

Deltävlingen i Baku var sedan tidigare framflyttad från den ursprungliga tidpunkten i juni. Singapores GP skulle gå av stapeln i slutet av september och deltävlingen i Japan var planerad att köras i oktober. Nu är alla tre strukna ur kalendern.

Sedan tidigare har deltävlingarna i Australien, Monaco, Frankrike och Nederländerna inhiberats.

I nuläget är åtta deltävlingar spikade i kalendern och F1 räknar med att offentliggöra resten av kalendern före det första loppet i Österrike den 5 juli, skriver de på sin webbplats.

F1-kalendern 2020

5.7 Spielberg, Österrike
12.7 Spielberg, Österrike
19.7 Hungaroring, Ungern
2.8 Silverstone, Storbritannien
9.8 Silverstone, Storbritannien
16.8 Barcelona, Spanien
30.8 Spa-Francorchamps, Belgien
6.9 Monza, Italien

Alla deltävlingar i kalendern just nu kommer att köras i Europa. Enligt F1-chefen Ross Brawn kan det bli aktuellt med fler tävlingar i Europa efter de inledande åtta.

– Vi har en stor mängd alternativ och vi tror starkt på att den andra halvan av säsongen kommer att vara bra. Det finns ändå ingen poäng med att ge några besked i det här skedet då situationen fortfarande lever och vi har aspekter som måste klargöras, säger Brawn på F1:s webbplats.

– Det finns en möjlighet att säsongen i Europa blir utdragen och fylls på med ytterligare en eller två tävlingar om det behövs.

Ferrari kan få köra på Mugello

Serien har tittat på flera alternativ för ytterligare deltävlingar i Europa. Bland annat nämns Mugello och Imola i Italien, Portimao i Portugal och Hockenheim i Tyskland.

Imola har inte varit värd för ett F1-lopp sedan 2006 men Autosport rapporterar i dag att de nu förnyat den licens som krävs för att få arrangera F1-lopp.

– Vi hoppas att den drömmen blir sann, säger chefen Uberto Selvatico enligt Autosport.

På Mugello har det däremot aldrig tidigare körts en F1-deltävling.

Tidigare i veckan inhiberades bland annat MotoGP-deltävlingen på Mugello men det har inte bekräftats att det skulle ha att göra med ryktena om en F1-deltävling på samma bana.

Enligt sajten skulle både Mugello och Imola vara aktuella att stå värdar för den nionde deltävlingen, det vill säga efter Monza.

Ifall säsongens nionde GP avgörs på Mugello får Ferrari som äger banan köra sitt 1000:e lopp på hemmaplan.

Läs också