Hoppa till huvudinnehåll

1,2 hektar skog brinner i Toholampi – varning för skogsbränder i stora delar av landet

En skylt i en skog där det står "varning för skogsbrand, förbjudet att göra upp eld".
Varning för skogsbrand gäller i stora delar av landet. Arkivbild. En skylt i en skog där det står "varning för skogsbrand, förbjudet att göra upp eld". Bild: Lehtikuva Skogsbrand

I Mellersta Österbotten i Toholampi brinner cirka 1,2 hektar skog i närheten av Teerilampi. Skogsbranden är under kontroll och släckningsarbetet fortsätter. Branden har inte orsakat fara för människor.

Nyhetsbyrån STT rapporterar att en stuga riskerade att fatta eld, men man lyckades skydda stugan. Stugan var tom på människor, så ingen skadades. En liten byggnad på gården förstördes ändå i branden.

Jourhavande brandmästare Jussi Noponen beräknar att det kommer att dröja fram till kvällen innan branden är helt nedsläckt. Orsaken till branden är fortfarande oklar, men Noponen påminner om att varning för skogs- och markbränder råder i stora delar av landet.

Räddningsverket fick larm om branden strax efter klockan 10 på lördagsförmiddagen.

Det varma vädret – och varningarna – fortsätter

Det varma sommarvädret fortsätter nästa vecka, enligt Meteorologiska institutet som varnar för skogsbränder, svår värmebölja och stark UV-strålning.

Nästa vecka kommer varningen för skogsbränder utvidgas så att det gäller hela Finland. Ännu vet man ändå inte hurudana varningar som kommer att vara i kraft under midsommarhelgen.

–  Vi följer med läget. På onsdagen är sannolikheten för regnskurar stor. Enligt den nuvarande väderprognosen sprids skurarna från väst mot norr under onsdagen och torsdagen, säger jourhavande meteorolog Ville Siiskonen vid Meteorologiska institutet.

Midsommarbrasor kan förbjudas

Även om det kommer att regna innebär det inte att varningarna tas bort.

–  Ännu är det inte helt säkert hur mycket det regnar och på ett hur stort område det regnar. Regnskurarna kan vara lokala och risken för skogsbrand försvinner därmed inte. Om det regnar rikligt så kan det påverka marken, säger Siiskonen.

Ifall varningen för skogsbränder fortsätter råda, kan det hända att man inte får elda midsommarbrasor.

Källor: STT, Meteorologiska institutet