Hoppa till huvudinnehåll

Bästa hemknuten i Svenskfinland: Dalsbruk

Ett mjukt sommarregn duggar över den skira grönskan och de doftande syrenerna som gör sig synliga lite varstans i Dalsbruk just nu. Det kan knappast vara en lämpligare årstid för att besöka orten.

- Här finns bibliotek, kultur, skolor och daghem, havet och träsken, caféer och en fin bruksmiljö. Här finns egentligen allt en människa behöver för att må bra, säger dalsbruksbon Ulla Väärä.

Hon flyttade till Dalsbruk 1995 från Uleåborg och visste då ingenting om platsen.

- Det tar väl kanske alltid lite tid att komma in i ett nytt samhälle. Men genom Bruksteatern hittade jag både vänner och min blivande man. Det här har alltid varit en livlig by där det händer massor och där man kan vara delaktig om man vill, säger Väärä.

Dalsbruks sommartorg är också en omtyckt mötesplats bland ortsbor och sommargäster.

- Torget är känt för sina livliga sommartorg på onsdagar och lördagar. Där kan vara mellan 50 och 70 försäljare som bäst. Det är härligt att träffas och se folk som man annars kanske inte träffar så ofta. Det är väldigt uppskattat.

Ulla Väärä i Dalsbruks gästhamn.
Ulla Väärä uppskattar både närheten till havet och träsket, där hon brukar träna med sin nya SUP-bräda. Ulla Väärä i Dalsbruks gästhamn. Bild: Amanda Vikman/Yle person

Bästa hemknuten i Svenskfinland 2020