Hoppa till huvudinnehåll

Bufféborden skapar förvirring hos restaurangkunder – problem har anmälts på många håll i Finland

Ett uppdukat buffébord med sallader och bröd.
Reglerna kring bufféborden har skapat förvirring hos kunder i vår och sommar, enligt STT.Bilden är en arkivbild. Ett uppdukat buffébord med sallader och bröd. Bild: Annika Holmbom / Yle Matsvinn,restauranger,Buffet

Restaurangkunder har haft många frågor kring bufféborden i och med coronarestriktionerna och problem samt felaktigheter under restaurangbesök har anmälts, uppger flera regionförvaltningsverk som nyhetsbyrån STT har ringt upp.

De vanligaste problemen som anmälts till regionförvaltningsverken är att kunden själv kunnat plocka mat från buffébord på restauranger. Enligt statsrådets riktlinje ska restaurangkunder inte själv ta mat på sin tallrik, utan restaurangens personal ska servera maten.

Regionförvaltningsverken har också fått in anmälningar om att för många personer suttit på uteserveringar samtidigt och att säkerhetsavståndet mellan kunder inte har varit tillräckligt långt.

Reglerna följs bra

Det är inte bara privatpersoner som kontaktat regionförvaltningsverken, utan polisen och konkurrerande företag har också anmält felaktigheter.

Regionförvaltningsverken har också själv utfört stickprovstest.

Restaurangerna ska själv övervaka att hygien- och avståndsbegränsningarna efterföljs.

– Efter den första veckan kan man säga att restauranger med utskänkningsrättigheter har bättre koll på lagstiftningen, säger Riku-Matti Lehikoinen som är direktör vid Södra Finlands regionförvaltningsverk.

STT har intervjuat Södra Finlands, Östra Finlands, Sydvästra Finlands, Norra Finlands, Västra Finlands och Inre Finlands regionförvaltningsverk.

Mara vill ha tillbaka bufféborden

Timo Lappi, vd för Turism- och restaurangförbundet Mara, säger att de begränsningar som gäller bufféborden borde hävas så fort som möjligt.

Han frågar sig varför restaurangernas buffébord begränsas, medan kunder enligt honom fritt kan köpa lösgodis eller lunchsallader.

– Hur kan det vara så? frågar Lappi.

Enligt regionförvaltningsverken som STT intervjuat har företagarna i huvudsak följt de nya reglerna och instruktionerna bra. Regionförvaltningsverken har ännu inte behövt ingripa i eventuella regelbrott.

Utgångspunkten är att se till att företagarna har förstått reglerna och att man jobbar för att uppfylla kraven. Regionförvaltningsverken hjälper vid behov företagare med en verksamhetsplan.

– Om det inte fungerar efter det, så kan vi vidta åtgärder, säger Jarmo Ruusu direktör vid Östra Finlands regionförvaltningsverk.

Nästa vecka ska regeringen behandla frågor om restaurangernas begränsningar.

Regeringen diskuterar restriktionerna nästa vecka

På måndag har det gått två veckor sedan restaurangerna öppnade för kunder igen. Före det var det endast tillåtet att köpa mat som man tog med sig hem, det gick alltså inte att äta i restaurangen.

Regeringen har beslutat att restriktionerna ses över efter att de gällt i två veckor.

Timo Lappi vid Mara hoppas att restriktionerna lättas ytterligare eller slopas helt efter regeringens förhandlingar nästa vecka.

Källa: STT