Hoppa till huvudinnehåll

Finansminister Vanhanen: Vi kan inte fortsätta stimulera ekonomin i all evighet

Finansminister Matti Vanhanen blickar snett i kameran med öppen mun. Han står framför gröna buskar och har slips och kostym på sig.
Efter det här återhämtningsskedet behöver vi också anpassa ekonomin, säger finansminister Matti Vanhanen (C). Finansminister Matti Vanhanen blickar snett i kameran med öppen mun. Han står framför gröna buskar och har slips och kostym på sig. Bild: Lehtikuva Matti Vanhanen,Finlands finansminister,Centern i Finland

Den nya finansministern Matti Vanhanen (C) säger att sparåtgärder är att vänta och att man inte kan fortsätta stimulera ekonomin i all oändlighet.

– Efter det här återhämtningsskedet behöver vi också anpassa ekonomin och sådana åtgärder är ännu att vänta under den här valperioden, sa Vanhanen under Centerns partifullmäktigemöte som ordnades på distans.

Enligt honom är det viktigt att marknaderna fungerar som normalt också i fortsättningen även om marknaden sannolikt förändras på grund av coronaviruspandemin.

För Finlands del är det viktigt att marknaden inom Europa kommer på fötter igen, säger han.

–  Efter finanskrisen berodde underskottets långa svans främst på att vår export dalade.

Exporten kan vara i fara igen

Enligt finansministern visar läget i dag också tecken på att exporten är i fara och frågan om hur Europa kommer att klara sig ekonomiskt är därför en stor fråga också för Finland.

Vanhanen säger att det nya årtiondet liknar det förra. Ministern uppger att han under valperioden som inleddes 2007 trodde att de statsskulden skulle minska till 25 procent. Statsskulden minskade ner till 30 procent, men sedan kom finanskrisen.

– Som en följd av den har ekonomin visat underskott i tio år, skuldkvoten ökade till 60 procent och nu ser det tyvärr ut som att vi är uppe på 80 procent i slutet av 2020-talet, säger Vanhanen.

Enligt ministern har regeringen under coronavåren lyckats med att stoppa virusspridningen och han säger att det var bra att de stora ekonomiska satsningarna för att upprätthålla ekonomin gjordes och att företagen kunde fortsätta sin verksamhet.

Kulmuni vill fortsätta som partiordförande

Under partifullmäktigemötet ville Centerns ordförande Katri Kulmuni ännu inte säga om hon tänker göra comeback i regeringen om hon får fortsätta som partiets ordförande i höst. Kulmuni konstaterade att ordförandevalet är i partifolkets händer.

Centerns ordförande Katri Kulmuni med sammanbiten min.
Katri Kulmuni (C) hoppas bli omvald i höst. Centerns ordförande Katri Kulmuni med sammanbiten min. Bild: Petteri Sopanen/Yle Katri Kulmuni

Enligt henne behöver Centern nu få tillbaka folkets förtroende för att väljarstödet ska stärkas.

Artikeln uppdaterades klockan 15.27 med information om att Katri Kulmuni vill fortsätta som partiordförande i höst.

Källa: STT