Hoppa till huvudinnehåll

"Jag har på känn att de inte frågar fler gånger": Jac Karlsson har stängt dörren till landslaget – önskar att BK-46 lappar hålen i lagbygget inför säsongen i Europa

Jac Karlsson i träningsmatch mot SIF inför säsongen 2019/2020.
Jac Karlsson återvände till BK-46 sommaren 2019. Jac Karlsson i träningsmatch mot SIF inför säsongen 2019/2020. Bild: Mikael Oivo / Yle BK-46 Handboll,handboll

Jac Karlsson njöt av den framgångsrika säsongen med BK-46 trots sina dubier efter flytten tillbaka till Finland. Det tidigare Danmarkproffset glänste och bidrog starkt till att transformera sitt lags spel. Men allt är inte frid och fröjd i Karis. Med det materialet vi har nu har vi nog ingenting att göra i Europa, säger Karlsson.

När Jac Karlsson i fjol återvände till Finland efter tolv år utomlands höjdes försiktiga förhoppningar om en återkomst till landslaget.

Under hösten var landslagsledningen i kontakt med den rutinerade spelfördelaren som gjorde sin senaste landskamp 2013. Karlsson funderade i några månaders tid, och bestämde sig sedan för att i praktiken stänga landslagsdörren för gott.

– Jag har inte pratat med landslagsledningen sedan dess, och jag har på känn att de inte kommer och frågar fler gånger. Och de får nog samma svar om de frågar igen, konstaterar 34-åringen som imponerade stort under den gångna säsongen i BK-46.

Karlsson kastar bollen och Forss täcker.
Jac Karlsson i match mot GrIFK i november 2019. Karlsson kastar bollen och Forss täcker. Bild: Patric Westerlund / Yle handboll,BK-46 Handboll,Karis,Raseborg,Västnyland,Grankulla IFK,BK.46-GrIFK 16.11.2019

Sedan återkomsten till Karis har Karlsson jobbat på heltid vid sidan om handbollen. Medverkan i landslaget skulle ytterligare minska på tiden tillsammans med familjen, som redan nu är en bristvara.

Karlsson har inte heller sett med blida ögon på handbollförbundets ekonomiska prioriteringar.

– Jag tror att alla spelare skulle satsa mera ifall det skulle finnas en liten morot i att representera landslaget, konstaterar Karlsson som tycker att landslaget borde ha ett bonussystem förutom ersättning för förlorad arbetsinkomst.

Se Sportlivs minidokumentär om den motvilliga återvändaren Jac Karlsson:

I augusti 2019 berättade Jac Karlsson i Sportliv om sin motvilja att lämna proffslivet i Danmark. Han var mitt inne i anpassningsprocessen till den nya vardagen i Karis med utmaningen att kombinera heltidsjobb, familjeliv och handboll.

Inför den inhemska ligastarten var motivationen inte på topp. I sitt nybyggda hus, endast några stenkast från BK-46 hemmaarena, såg Karlsson på matcher från Danmark och saknade tillbaka.

Förvånansvärt avgörande roll i försvaret

Säsongen i BK-46 blev ändå en succé. Laget slog Dicken i en dramatisk cupfinal – och ligasäsongen som avslutades i förtid på grund av coronapandemin, vanns i praktiken av Karislaget.

Förbundet delade ut Europacupplatserna enligt grundserietabellen som toppades av BK-46, som således gavs möjligheten att delta i nya European Handball League i höst.

BK:s stjärnor under säsongen var högeryttern Sebastian Säkkinen och lagets allt i allo Jac Karlsson. Spelmotorn var en viktig kugge även i lagets försvar där han anpassade sig till en roll han inte haft på tio år.

– Att stå trea i mitten i försvaret, där har jag ju inte spelat sedan åren i Norge. Ett år i Danmark kanske jag gjorde det, men det var liksom en ny uppgift för mig inför det här året. Men jag tyckte det lyckades hyfsat bra.

Karlsson bidrog starkt till att hela lagets defensiv utvecklades under säsongen.

– I försvarsspelet, om man blev bortfintad så visste man nog att andra backar upp en. Det har jag försökt uppmuntra till, att blir man bortfintad så ska nästa försvarare vara där direkt. Det har funkat jättebra.

Jac Karlsson i träningsmatch mot SIF inför säsongen 2019/2020.
Jac Karlsson i träningsmatch mot SIF inför säsongen. Jac Karlsson i träningsmatch mot SIF inför säsongen 2019/2020. Bild: Mikael Oivo / Yle BK-46 Handboll,handboll

Även om matcherna i Finland varken nivå- eller stämningsmässigt kan mäta sig med den danska ligan, tände Karlsson till framför allt inför den livliga hemmapubliken. Och speciellt i de större matcherna mot Dicken och Cocks.

– Just i de matcherna måste man visa att man ändå är en så pass rutinerad spelare att man kan dra ett lite större lass. Men jag tycker det har gått helt okej. Inte finns det så mycket att klaga på, skrattar Karlsson som är nöjd med det laget visade upp under säsongen.

– Vi vann det vi skulle göra och kom etta i serien. Svårt att sätta något minus på den insatsen.

Utmaningar med lagbygget

I början av juni inledde BK-46 gemensamma lagträningar efter att ha tränat i smågrupper under coronabegränsningarna. Det är ändå en kraftigt försvagad spelartrupp som förbereder sig för en säsong som innefattar spel i EHL.

– Som det ser ut nu blir det jättejobbigt att gå och göra en liknande säsong som vi gjorde i fjol, plus att vi dessutom ska vara med och spela i Europa. Med det materialet vi har nu har vi nog ingenting att göra där.

Det är flera pusselbitar som saknas från lagbygget. Med tanke på att BK-46 håller ett träningsuppehåll på fyra veckor i juli, blir det en utmaning att bli samspelt på kort tid ifall laget överhuvudtaget förstärks med nya spelare.

– Nog finns det ju en del att jobba med ännu, men styrelsen borde väl ha koll på det där. Jag har inte pratat desto mer om det och tycker att jag inte har något med det att göra. Men det är klart att jag kan säga min åsikt om de frågar.

– Men kanske man skulle ha prioriterat om gällande Europacupplatsen, ifall det är av ekonomiska orsaker som vi inte har så många spelare till nästa säsong.

Jac Karlsson och BK-46-tränaren Andreas Rönnberg.
Samarbetet mellan den spelande tränaren Andreas Rönnberg och Jac Karlsson har fungerat fint. Jac Karlsson och BK-46-tränaren Andreas Rönnberg. Bild: Mikael Oivo / Yle BK-46 Handboll,handboll,Andreas Rönnberg

Nytt för nästa säsong blir även HC Tallinns medverkan i den inhemska handbollsligans grundserie. Karlsson är skeptisk vad beträffar bortamatchen som BK-46 ska spela i Tallinn.

– Blir det på helgen eller en vardagskväll, att man måste ta ledigt från jobbet och fara dit och spela? Det far ju en hel dag till det. Spelar vi på lördag fyratiden, ska vi fara på morgonen eller redan fredag kväll? Och vem betalar för det?

Kroppen känns fräsch – hur är det med knoppen?

Även om BK:s framtidsutsikter är oklara, och familjen Karlssons flytt till Karis kantades av blandade känslor, är Jac mer tillfreds med tillvaron nu än då Sportliv träffade honom i augusti.

Visst saknar sonen fortfarande sina närmaste vänner i Danmark, och Jac livet som heltidsproffs – men familjens vardag på den nygamla hemorten rullar på och det tidigare livet i Holstebro börjar kännas mer och mer avlägset.

Trots sina 34 år känner sig Karlsson fräsch i kroppen och handbollen känns fortfarande givande. För tillfället verkar slutet på karriären inte vänta runt hörnet.

– Bra har kroppen nog hållit. Få se hur länge huvudet håller också. Det kan ju bli stopp där, man vet ju aldrig.

Jac Karlsson vid matbordet med dotter Majken och fru Malin.
Jac Karlsson hemma vid matbordet med dotter Majken och fru Malin. Jac Karlsson vid matbordet med dotter Majken och fru Malin. Bild: Mikael Oivo / Yle handboll

I fjol lekte han med tanken att ännu återvända utomlands för en sista rejäl handbollssatsning, och den dörren är inte definitivt stängd ännu heller. Visserligen måste många pusselbitar falla på plats för att arrangemanget skulle fungera för hela familjen.

På sikt, när barnen blivit äldre och Karlsson spelat sin sista match, kan det vara mer sannolikt att det är ett tränarjobb som lockar honom bort från Karis.

Förra sommaren gick han sin andra tränarkurs i Danmark. Där aviserade tränare för flera ligalag att han är välkommen att inleda som assisterande tränare, ifall han någon gång bestämmer sig för det.

– Inte är det klart att jag ska bli tränare, men jag har en möjlighet för det i alla fall. Då ska det vara direkt ett herrlag. Såna nerver har jag inte att jag skulle kunna träna juniorer, meddelar Karlsson och avrundar telefonsamtalet han fört med Yle Sporten liggandes i solstolen på sin nybyggda terrass.

Artikeln uppdaterad 13.6 kl. 8.56. Tidigare stod det felaktigt att landslagsspelare inte får ersättning för förlorad arbetsinkomst.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport