Hoppa till huvudinnehåll

“Svartån är magisk, där tvättade vi mattor och simmade” - Karin Svahnström hoppas ny friluftsled väcker ån till liv igen

Karisbon Karin Svahnström har vistats vid Svartån sedan hon var barn. Den är magisk, säger hon, och hoppas att flera hittar till ån då den nya friluftsleden från Billnäs till Pumpviken i Karis är byggd.

Karin Svahnström promenerar flera gånger om dagen med sin hund Albert. Hon säger att Karisborna länge har väntat på en friluftsled till Billnäs.

- En promenadstig längs ån diskuterades redan före kommunsammanslagningen, jag är jätteglad över att det äntligen kommer till skott.

Karin Svahnström med sin vita hund Albert.
Karin Svahnström promenerar gärna längs Svartån med sin hund Albert. Karin Svahnström med sin vita hund Albert. Bild: Linus Westerlund / Yle Karis,Raseborg,Västnyland,karin svahnström

Det ska snart bli möjligt att promenera från Billnäs till Pumpviken längs med Svartån.

Raseborgs stad har gjort upp en parkplan för att bygga en friluftsled mellan Bruksvägen i Billnäs och Pumpviken i Karis. Den är nu till påseende så att invånarna kan bekanta sig med den och komma med åsikter.

Se bilder på var exakt leden ska dras i den här artikeln.

Då den är färdig bygger staden ut leden till Karis kyrka.

En vy övr Svartån i Karis där det ska bygga en frilufstled längs Svartån. Den börjar i Billnös och slutar i Strandparken i Karis.
I höst torde du kunna gå längs en ny led på södra sidan om Svartån mellan Billnäs och Karis. En vy övr Svartån i Karis där det ska bygga en frilufstled längs Svartån. Den börjar i Billnös och slutar i Strandparken i Karis. Bild: Linus Westerlund / Yle Karis,Raseborg,Västnyland,Svartån,friluftsled bruksvägen i billnäs pumpviken i karis

Grönområdesplanerare Maria Eriksson och ansvariga trädgårdsmästaren Joakim Mäkelä gick längs leden i våras för att kartlägga den.

Det kommer att gå relativt bra att bygga leden mellan Strandparken i Karis och Billnäs, säger Mäkelä.

- Vegetationen är gles och det finns en gammal vägbotten från Billnäs till omfartsvägen. Det finns knappt några stora träd att fälla, utan det är mest frågan om att ta bort sly så att man ser Svartån.

Karin Svahnström, Maria Eriksson, Joakim Mäkelä.
Karin Svahnström, som vistats längs Svartån hela livet, grönområdesplanerare Maria Eriksson och Joakim Mäkelä som är ansvarig trädgårdsmästare i Raseborg. Karin Svahnström, Maria Eriksson, Joakim Mäkelä. Bild: Linus Westerlund / Yle Karis,Västnyland,Raseborg,karin svahnström maria eriksson joakim mäkelä

Karin Svahnström har en hel del visioner om hur det skulle kunna se ut längs Svartån då friluftsleden är byggd.

- Svartån är litet magisk, jag har vistats vid ån ända sedan jag var barn. Man har simmat och tvättat mattor i den, rott i små båtar.

- En ny friluftsled får kanske folk att skaffa båtar, det skulle vara jättetrevlig att ro eller paddla i Svartån. Så jag hoppas att ån utnyttjas mera, för jag är litet förvånad att den inte används.

En vy över en äng mot Svartån där en ny friluftsled ska byggas i Billnäs.
Friluftsleden i Billnäs byggs längs träden du ser på bilden. En vy över en äng mot Svartån där en ny friluftsled ska byggas i Billnäs. Bild: Linus Westerlund / Yle Billnäs,Raseborg,Västnyland,friluftsled bruksvägen i billnäs pumpviken i karis

Maria Eriksson konstaterar att det hör till Raseborgs stads strategi att utöka antalet friluftsleder.

- Den här byggs ihop med Banvallen som fortsätter till Fiskars, så utbudet av olika rutter ökar.

Karin Svahnström tror definitivt att invånarna kommer att använda den nya friluftsleden. Hon har märkt att allt flera är ute och motionerar den här våren.

- Tidigare var jag för det mesta ensam på morgnarna, jag såg kanske en katt eller en räv. Den här våren har jag träffat människor som jag inte sett på många år. Folk är ute och går med sina hundar, de cyklar, springer eller åker med bräden.

- Jag tror att folk kommer att fortsätta röra på sig även då pandemin lugnat sig, tack vare nya rutter.

En stig på en blivande friluftsled i Billnäs, intill rinner Svartån.
I Billnäs kan du se Svartån då du går längs den nya friluftstleden. En stig på en blivande friluftsled i Billnäs, intill rinner Svartån. Bild: Pia Santonen / Yle Svartån,Billnäs,Raseborg,Västnyland,friluftsled bruksvägen i billnäs pumpviken i karis

Raseborgs stad räknar med att friluftsleden på ungefär två kilometer från Bruksvägen i Billnäs till Pumpviken i Karis kostar cirka 150 000 euro.

Då belysning installeras så ökar summan med cirka 60 000 euro.

Den nya friluftsleden börjar antagligen byggas i höst.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland