Hoppa till huvudinnehåll

Sverige saknar turisterna – trots att turismen är en stor orsak till att landet drabbades så hårt av coronaviruset enligt Folkhälsomyndigheten

En folktom gata i Gamla stan i Stockholm.
Juni brukar vara startskottet för högsäsong för turismen i Gamla stan i Stockholm. En folktom gata i Gamla stan i Stockholm. Bild: ullstein bild - Klaus Rose/ All Over Press Stockholm,Gamla Stan

En miljon svenska sportlovsresenärer anses vara en stor orsak till att coronaviruset fick ett så hårt grepp om Sverige i vintras. Ändå stänger Sverige inga gränser och hoppas turismen kommer igång så småningom. "De finska, norska och danska turisterna är väldigt viktiga", säger de utsatta turistföretagarna i Gamla stan i Stockholm.

Den svenska regeringen beklagar grannländernas beslut att inte tillåta resande till och från Sverige.

Att svenskar inte är välkomna i grannländerna upprör särskilt i landets gränsområden, där smittspridningen inte är större än på grannländernas sida om gränserna.

Svenskar åker hellre till Spanien än till Finland

När svenskar reser åker de helst till Spanien, Tyskland, Danmark och Grekland. Finland kommer på femte plats.

Det är framför allt inrikesturismen som är viktig för turismnäringen i Sverige. Den står för nästan 75 procent av övernattningarna i Sverige.

Bland de utländska turisterna är det de från Norge, Danmark, Tyskland, USA och Storbritannien som är klart viktigast. Finland kommer på sjunde plats.

Källa: Tillväxtverket

Stockholm drabbas hårt av att många länder avråder från resor till Sverige. De finska kryssningsresenärernas dagsbesök är ett stort bortfall för huvudstaden och särskilt företagarna i Gamla stan.

Soliga junidagar brukar det myllra av folk och vara svårt att ta sig fram i de smala gränderna i Gamla stan. I år är stämningen mer som i en lugn småstad.

Stortorgets färggranna fasader i Gamla stan.
De färggranna fasaderna vid Stortorget i Gamla stan i Stockholm är välkända för alla turister. Stortorgets färggranna fasader i Gamla stan. Bild: imago images/F. Berger/ All Over Press Stockholm,Gamla Stan

Visay Khajuria har tre affärer och en glassbar i Gamla stan och juni brukar vara start för högsäsongen. Hon är orolig.

– Vi har nästan inte haft utländska kunder alls och även svenskarna försvann när corona började. Nu i juni har det kommit lite mer folk, men det räcker inte för den förlust vi haft.

Hur viktiga är de finska turisterna för dig?

– De är jätteviktiga. Jag har sagt hela tiden: bara det kommer folk från Finland, Norge och Danmark överlever vi. Om båtarna med finländare inte kommer förlorar vi jättemycket kunder.

Kommer du att klara sommaren ändå?

– Jag kan inte säga. Det är tufft nu. Jag hoppas det blir bättre.

Vijay Khajuria i sin klädaffär i Gamla stan.
Vijay Khajuria har flera affärer i Gamla stan och säljer bland annat kläder åt turisterna. Vijay Khajuria i sin klädaffär i Gamla stan. Bild: Yle Gamla stan,Vijay Khajuria

Harriet Eriksson som haft souveniraffär i Gamla stan i 25 år berättar att det är en del mer turister nu i juni än under coronaläget hittills.

– Men det är fortfarande katastrof.

Om båtarna inte kommer förlorar vi jättemycket kunder.

Just de finska turisternas bortfall är inte det som bekymrar henne mest, utan det osäkra läget med turismen överlag och när den kan återgå till ett mer normalt läge.

– Och när Finlandsbåtarna inte går kommer inte heller de ryska turisterna, och de brukar köpa mycket souvenirer.

Folkhälsomyndighetens Johan Carlson: "Låt det inte bli politik"

Att coronaviruset fick ett så hårt grepp om Sverige i början av pandemin förklarar Folkhälsomyndigheten bland annat med de över en miljon svenskar som återvände från utlandsresor under sportlovsveckorna.

Sverige fick igång en god smittspårning för turister som varit i Italien och Österrike, men det har nu visat sig att viruset kom till Sverige från betydligt fler länder än så, i både Europa och Nordamerika.

– Vi har ett väldigt stort resande i Sverige. Vi räknar med över en miljon inresande svenskar under skollovsveckorna i februari och början på mars och jag tror det har haft en väldigt stor betydelse, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.
Johan Carlson är generaldirektör på Folkhälsomyndigheten. Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten. Bild: AFP / Lehtikuva Johan Carlson

– Det förklarar möjligtvis också de stora skillnader som finns i Europa, där vi också ser att Belgien hade skollov vecka 9, och också är väldigt hårt drabbat.

Om resandet har spelat så stor roll för smittspridningen i Sverige, varför har Sverige inte gått in för att begränsa resandet mer än man gjort?

– Nu efter pandemin är resandet litet, och att stänga gränserna då känns nästan onödigt, eftersom det bara är nödvändigt resande som pågår. Det är viktigt för ett modernt samhälle att ha resande, och då måste vi förstå att det här är en risk vi har med resandet.

Carlson betonar ett gemensamt ansvar.

– Alla länder måste vara snabbare på att identifiera om de har problem. Det stora inflödet kom från länder som inte själva hade identifierat att de hade en smittspridning. Italien var snabba med det.

Carlson och Folkhälsomyndigheten ser att andra åtgärder mot viruset, som distansering, god handhygien och att vara uppmärksam på symptom, är viktigare än stängda gränser.

– Ett virus ser inga landsgränser. Det är inte det att folk rör på sig som sprider viruset, utan det att de inte håller avstånd.

Här behöver man titta på vetenskapen och inte låta det bli politik.― Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten

Carlson understryker att smittspridningen är större i Danmark än i Skåne, och större på norska sidan om gränsen än i västra Sverige. Inte heller vid gränsen till Finland i norr är smittspridningen på svenska sidan stor.

– Här behöver man titta på vetenskapen och inte låta det bli politik, säger han.

Sverige varnar utländska turister för att de inte kan leva restriktionsfritt

När inrikesturismen nu kommer igång i Sverige har Folkhälsomyndigheten kraftigt betonat att det inte betyder att man får glömma den sociala distanseringen och andra restriktioner bara för att man har semester.

Rekommendationerna är särskilt viktiga att följa under resor.

Branschorganisationen Visita och Hotell- och restaurangfacket har lanserat kampanjen Safe to Visit för att understryka vikten av åtgärder mot smittspridning på restauranger, hotell och campingplatser.

Den informationen är myndighetssverige noga med att ska nå också utländska turister. På grund av en oro över att utländska turister ska tro att de kan leva utan coronarestriktioner i Sverige lanserade myndigheterna förra veckan en ny informationssajt om corona i Sverige, riktad till utlänningar.

Sverigesouvenirer i ett fönster: Stockholmsmagneter, dockor i svensk folkdräkt och älggosedjur, bland annat.
Folkdräkter och älgar går hem hos turister i Sverige, enligt utbudet i souveniraffärerna. Sverigesouvenirer i ett fönster: Stockholmsmagneter, dockor i svensk folkdräkt och älggosedjur, bland annat. Bild: ullstein bild - Julio Etchart/ All Over Press Souvenir,Stockholm

På marknadsföringsbolaget för svensk turistnäring Visit Sweden ser vd Ewa Lagerqvist ändå försiktigt positivt på en tillströmning av turister till Sverige så småningom. De märker av ett intresse i bland annat Tyskland.

– På vår tyska hemsida har vi kunnat notera en fördubbling av antalet besökare under maj månad jämfört med april. Även i Danmark och Norge ser vi beteenden som indikerar sök och vi hör om ökade bokningar vilket är positivt.

Turistbranschen fortsätter jobba med att marknadsföra Sverigebilden, sommaraktiviteterna och den svenska livsstilen, naturen och kulturen.

– Vi ser hur Sveriges strategi i pandemin polariserar, intresserar och oroar. Det påverkar såklart Sverigebilden, men samtidigt ska vi komma ihåg att vi har ett starkt varumärke och att det inte bara är politikerna som formar en destination.