Hoppa till huvudinnehåll

Emma Reijonen fotograferar Ingåbor för framtiden - "Tillsammans gör vi historia"

Emma Reijonen fotograferar.
I början av året kläckte Emma Reijonen idén att fotografera Ingåbor i alla åldrar. Ett par månader senare körde hon igång. Emma Reijonen fotograferar. Bild: Maria Wasström / Yle Västnyland,Ingå,Emma Reijonen

Hobbyfotografen och Ingåbon Emma Reijonen fotograferar Ingåbor. Det gör hon för att lämna ett avtryck också för kommande generationer.

Emma Reijonen är 19 år. I höst ska hon börja studera till medianom i Helsingfors. Just nu brinner hon för projektet som hon kallar Ingås Ansikten. Det går ut på att hon fotograferar Ingåbor i alla åldrar från 0 till 100. Fotografierna ska sedan bli en bok som kan finnas kvar för kommande generationer, ett samtidsdokument helt enkelt.

Emma Reijonen fotograferar.
Emma Reijonen har lärt sig fotografering främst genom försök och misstag. Emma Reijonen fotograferar. Bild: Maria Wasström / Yle Västnyland,Emma Reijonen

Om Reijonen lyckas hitta finansiering för tryckning så resulterar projektet i en riktig bok med pärmar att hålla i. Lyckas inte finansieringen blir det i stället en e-bok.

- Idén kom till mig helt från det blå. Från början hade jag en idé att fotografera enbart kvinnor men sen tänkte jag ändå att det är mer inkluderande och ger variation om jag också fotograferar män och pojkar, säger Reijonen.

Hon understryker att det inte är frågan om kändisar eller personer som utmärkt sig på något särskilt sätt utan helt vanliga Ingåbor.

Hjälp med marknadsföring

Idén är hennes egen och hon förverkligar projektet på egen hand. Däremot har hon fått hjälp av Ingå kommun med informationsförmedling.

Ingå kommun har hjälpt med att lyfta fram projektet för allmänheten genom sina sociala medier och marknadsföringskanaler. På så sätt har också människor hon inte känner kunnat ta kontakt.

Emma Reijonens kamera på ett bord
Med kameran dokumenterar Emma Reijonen sin samtid. Varje person som fotograferas får också skriva under ett kontrakt för att spelreglerna ska vara klara. Emma Reijonens kamera på ett bord Bild: Maria Wasström / Yle Västnyland,kameror,Emma Reijonen

- Mitt mål var inte att marknadsföra Ingå men om det händer är det bara trevligt, säger Emma Reijonen som trivs bra på hemorten.

- För att vara ärlig kan det vara lite tråkigt här på vintern men på sommaren är det underbart. Jag älskar lugnet, naturen och havet, säger Reijonen.

Obekvämt bli fotograferad

Hittills har omkring femtio personer kontaktat Emma Reijonen för fotograferingen.

- Det är jag jätteglad över!

Några har också sagt att de inte är bekväma med att bli fotograferade men en del av dem har ändå ställt upp.

- Jag tycker inte själv heller om att bli fotograferad så jag förstår dem, säger Reijonen och skrattar lite.

Hon är glad över att alla som hon hittills fotograferat har varit nöjda med upplevelsen och med fotona. Den fotograferade får också bifoga en text av något slag att ackompanjera fotot i den kommande boken.

Emma Reijonen fotograferar.
Emma Reijonen fotograferar Ingåbor i deras vardagsmiljö. Emma Reijonen fotograferar. Bild: Maria Wasström / Yle Västnyland,Emma Reijonen

Unga och gamla efterlyses

De flesta som hittills kontaktat Reijonen är mellan 30 och 50 år så hon efterlyser å ena sidan särskilt unga och barn och å andra sidan lite äldre personer. Hon uppmanar alla intresserade att ta kontakt.

- Alla människor är välkomna med!

Endast om hon redan har en person i en viss ålder blir hon tvungen att tacka nej till erbjudandet.

- Det kan bli svårt att få ihop hundra personer men jag kommer att genomföra projektet i alla fall, säger Reijonen. Hon hoppas bli färdig med sitt projekt till hösten och uppmanar fler Ingåbor att höra av sig. Kontaktuppgifterna hittar du här nedan.

- Tillsammans gör vi historia! säger Emma Reijonen med kameran i högsta hugg.


Den som vill vara med i projektet Ingås Ansikten kan kontakta henne per epost: emmareijonenphoto@gmail.com

Mer information om Ingås Ansikten hittar du här.

Läs också