Hoppa till huvudinnehåll

Några timmar efter stölden fanns den stulna cykeln till försäljning – familjen stämde träff med tjuvarna

Sandra Strömvall med dotters återfunna cykel
Sandra Strömvall med dotterns återfunna cykel. Sandra Strömvall med dotters återfunna cykel Bild: Yle/Anna Ruda Vasa,sandra strömvall

Ett snabbt butiksbesök var allt som behövdes för att någon skulle hinna stjäla Enyas cykel. En annons på Facebook en stund senare avslöjade tjuvarna och mamma Sandra Strömvall kunde hämta hem cykeln.

En dag i början av juni går Enya in i en butik i Brändö i Vasa. Enligt henne själv är hon inne i butiken bara en minut, men på den stunden hann någon föra bort hennes olåsta cykel som stod parkerad utanför.

Eftersom stölden inträffade på kvällen ringde familjen inte polisen genast utan tänkte vänta till nästa dag.

Till salu på Facebook

Strax efteråt dök en exakt likadan cykel upp på en försäljningssida på Facebook och familjen började misstänka att det var dotterns cykel.

– Bilden på Facebook var inte på hennes cykel utan den var tagen någon annanstans ifrån, säger Enyas mamma, Sandra Strömvall.

Nästa dag ringde pappa Tryggve till annonsören och de stämde träff för affär.

– Men när Tryggve och Enya kom dit var ingen där och en stund senare märkte de att försäljaren hade blockerat Tryggve så att han inte längre kunde se annonsen.

Strömvall misstänker att tjuven/försäljaren hade känt igen cykelns ägare Enya och därför inte dykt upp.

Puhelin nuoren kädessä
Puhelin nuoren kädessä Bild: Jani Aarnio / Yle ungdomar,Snapchat,sociala medier,Some,smarttelefoner,Facebook,Mobiltelefoner och -apparater,WhatsApp

Nytt försök

Efter att det första försöket att få tillbaka cykeln misslyckades hörde familjen av sig till en vän som inte kunde kopplas till familjen och vännen stämde träff med försäljarna.

– Då började vi smida planer. De skulle känna igen både Tryggve och Enya och vår vän kunde ju inte bara gå dit och säga att cykeln är vår. Enya måste vara med där och identifiera den.

Så vännen tog med två kompisar och åkte för att träffa tjuvarna/försäljarna och Enya gömde sig i bilen när vännen klev ur bilen.

Sandra och Tryggve parkerade sin bil en bit ifrån.

– Då kom ett par i medelåldern gående med en svart cykel. Vi väntade tills vår vän höll i cykeln för att låtsas inspektera den. Då körde vi vår bil närmare samtidigt som Enya hoppade ur deras bil. Hon sprang fram till cykeln och nickade att det var hennes cykel och Tryggve började prata med dem.

Kalla på polisen eller få cykeln

Försäljarna sa att de hade haft cykeln i ett år. Tryggve frågade om de visste om att cykeln hade blivit stulen dagen innan.

– De förnekade inte det utan sa bara att det var konstigt. Så frågade vi om vi skulle kalla på polisen eller om vi skulle ta cykeln. Då sa de att om det är vår cykel ska vi ta den.

Strömvall berättar att hon var orolig för att det inte skulle vara dotterns cykel, men att försäljarna skulle bli skrämda av situationen och inte våga annat än ge ifrån sig cykeln.

– Tänk om vi begår ett brott, tänk om det inte är Enyas cykel. Hur kan vi vara 100 procent säkra på att det är hennes cykel?

När familjen kom hem med cykeln kollade de ännu cykelns ramnummer och kunde konstatera att det stämde överens och Enya hade fått sin cykel tillbaka.

Polkupyöriä Sampolan edessä keväällä 2020.
Polkupyöriä Sampolan edessä keväällä 2020. Bild: Miikka Varila / Yle Birkaland,Tammerfors,städer,centra (områden),cyklar,vår

Bra med ramnummer

Kriminalkommissarie Stefan Nordman på Österbottens polisinrättning säger att det är bra att ta reda på cykelns ramnummer och hålla vara på det, eftersom ramnumret är det bästa sättet för polisen att spåra en stulen cykel.

Om familjens tillvägagångssätt för att få tillbaka cykeln säger Nordman på polisen att man måste vara försiktig så att man inte begår ett brott medan man tar tillbaka sin stulna egendom.

– Om du påträffar din stulna egendom har du rätt att ta tillbaka den ifall det finns en risk att den försvinner för alltid om du inte agerar genast. Om du till exempel hittar din stulna cykel i en cykelställning på stan ska du anmäla till polisen att du har hittat din cykel, så att polisen åtminstone är medveten om det, säger Nordman.

Hinner polisen komma och utreda en cykelstöld?

– Man kan åtminstone meddela oss och så får polisen utvärdera situationen. Polisen kommer inte heller alltid till platsen, utan vi kan sköta det per telefon.

Köpa stulen egendom

Det är ändå inte riktigt enkelt att veta vilka regler som gäller. Om den stulna egendomen har blivit såld och köparen har köpt egendomen i god tro är det enligt Nordman inte enkelt att veta vem egendomen tillhör.

Nordman säger att om en cykel, eller något annat, blir stulet kan det löna sig att hålla koll på olika köp- och försäljningssidor på internet för att se om egendomen dyker upp där.

– Det händer nog att man hittar sin stulna cykel och annan stulen egendom på köp- och säljsidor. Om man hittar den lönar det sig att anmäla till polisen att man misstänker att ens stulna egendom säljs via en annons.

Nordman berättar att det ofta brukar stjälas fler cyklar i början på sommaren.

– Folk cyklar ju mer. Vid många cykelstölder är tanken inte att sälja cykeln vidare utan det kan vara någon som inte orkar gå hem utan stjäl en cykel i stället på morgonnatten och dumpar den någonstans.

Polisen vill gärna veta om en cykel som har anmälts som stulen sen hittas så att de kan ta bort cykeln ur sina register.