Hoppa till huvudinnehåll

Spanien öppnar sina gränser för många länder i Europa redan den 21 juni - och den spanska bilsektorn får ekonomisk draghjälp

Många lockades till badstranden Malvarrosa i Valencia 14.6.2020
Många lockades till badstranden Malvarrosa i Valencia 14.6.2020 Många lockades till badstranden Malvarrosa i Valencia 14.6.2020 Bild: EPA-EFE/All Over Press Spanien,Valencia,badstränder,turister,turism

Spanien kommer att öppna sina gränser för resenärer från EU-länder och Schengenländer redan den 21 juni, meddelar premiärminister Pedro Sánchez.

Nödläget i Spanien upphör samma dag.

- Vi har lyckats tränga in viruset i vårt land och på den europeiska kontinenten .. men risken har inte försvunnit, sade Sánchez vid en presskonferens som han höll efter ett möte med regionala ledare.

Spanien hade tidigare beslutat att gränserna för europeiska turister skulle öppnas utan karantänkrav den 1 juli. Nu har datumet alltså tidigarelagts.

Spaniens gräns mot Portugal förblir dock stängd till den 1 juli - på den portugisiska regeringens begäran.

Premiärminister Pedro Sánchez konstaterade under en presskonferens att turismen är i nyckelposition för en ekonomisk återhämtning i Spanien.

Begränsningarna i rörelsefriheten hävs, men det är obligatoriskt att använda ansiktsskydd på allmänna platser.

För övriga resenärer är gränsen den 1 juli

Spanien låter resenärer från EU-länder och Schengenområdet komma till Spanien - vilket inkluderar också icke-EU-länder som Schweiz och Norge, säger utrikesminister Arancha González Laya på Twitter.

Vidare uppges det att också brittiska resenärer får resa till Spanien redan från och med den 21 juni eftersom de fortfarande betraktas som en del av EU.

De som inte tillhör Schengenområdet får inte besöka Spanien förrän den 1 juli - och då med vissa specifika gränsarrangemang.

För tillfället är de spanska gränserna stängda för turister, och de som undantas från den bestämmelsen måste vistas 14 dagar i karantän som en försiktighetsåtgärd på grund av covid-19-risken.

Här rengörs balkongen till ett hotellrum i Palma de Mallorca - en plats som öppnas för tyska turiset  den 15 juni - ett test inför ett mer omfattande öppnande av gränserna för turister i Spanien. 10.6.2020
Här rengörs balkongen till ett hotellrum i Palma de Mallorca - en plats som öppnas för tyska turister den 15 juni - och ett test inför ett mer omfattande öppnande av gränserna för turister i Spanien. 10.6.2020 Här rengörs balkongen till ett hotellrum i Palma de Mallorca - en plats som öppnas för tyska turiset den 15 juni - ett test inför ett mer omfattande öppnande av gränserna för turister i Spanien. 10.6.2020 Bild: AFP / Lehtikuva Spanien,badstränder,turister,turism,Balearerna,Palma de Mallorca

Ett litet undantag utgörs av ett specialtest som tillåter tyska turister att besöka Balearerna från och med måndag.

Den spanska bilsektorn får ekonomisk hjälp

Sánchez gav samtidigt besked om ett hjälppaket som ska hjälpa den spanska bilsektorn.

Turismen och bilindustrin står för över 20 procent av Spaniens bruttonationalprodukt.

Nedstängningen av Spanien har fått bilförsäljningen att rasa i Spanien. I maj meddelade Nissan Motor Co att dess anläggning med 3 000 anställda i Barcelona kommer att stängas. Regeringen har meddelat att man kommer att försöka få bolaget att dra tillbaka beslutet.

Källa: Reuters

Artikeln uppdaterades 21.55 med specificerade uppgifter om Storbritannien